У Білорусь залітало одразу п'ять дронів Shahed, білоруські військові піднімали винищувач – "Беларускі Гаюн"

За даними спостерігачів, межі Білорусі покинули не всі дрони
Фото: Повітряне командування "Схід" / Facebook (архів)

У ніч на 31 липня під час атаки на Україну на територію Білорусі залетіло щонайменше п'ять дронів-камікадзе типу Shahed (такими країна-агресор Росія атакує Україну). Про це поінформував моніторинговий проєкт "Беларускі Гаюн".

"У ніч із 30-го на 31 липня стався наймасовіший захід Shahed у повітряний простір Білорусі за весь період моніторингу. [...] Загалом за минулу ніч у Білорусь залетіло не менше ніж п'ять дронів-камікадзе типу Shahed", – ідеться в повідомленні.

За даними спостерігачів, перший Shahed залетів у Білорусь приблизно о 23.20 у районі села Асаревичі на кордоні з Чернігівською областю України, і за пів години білоруські військові підняли винищувач, "який понад годину літав по всьому південному сходу Білорусі поблизу прикордоння".

"Винищувач помічали в районі Речиці, Гомеля й поблизу інших населених пунктів у прикордонні з Україною, що свідчить про те, що винищувач проводив інтенсивний пошук цілей і його підняли не просто на розвідку, а на цілеспрямоване виявлення Shahed над Білоруссю. Він пробув на півдні країни до 1.30, але й після його повернення [на аеродром] у Барановичі Shahed і далі заходили в Білорусь", – ідеться в пості.

"Беларускі Гаюн" стверджує, що дрони залітали в Білорусь також о 0.05, 1.20 і 2.30, "причому в останньому випадку їх було одразу дві одиниці".

"Більшість дронів після заходу одразу йшла вглиб Поліського радіаційно-екологічного заповідника й далі назад в Україну, але один із дронів пролетів Білоруссю понад 260 км, аж до міста Столін (Брестська область)", – наголосили автори повідомлення.

За даними ЗСУ, у ніч на 31 липня сили оборони знищили 89 із 89 дронів типу Shahed, якими РФ атакувала Україну. БПЛА прямували з Брянської та Курської областей, а також із Краснодарського краю.

Контекст:

Раніше "Беларускі Гаюн" уже повідомляв щонайменше про чотири дрони-камікадзе, які залетіли в Білорусь.

Повітряні сили ЗСУ повідомляли, що з вечора 15 липня й протягом доби 16 липня сили ППО знищили два БПЛА типу Shahed, ще два Shahed локаційно втратили в повітряному просторі Білорусі.

Моніторинги писали, що один із дронів розбився в Білорусі за 120 км від кордону з Україною.