У Гуляйполі росіяни знищили краєзнавчий музей – МВС України

Будівля загорілася внаслідок влучання снаряду й вигоріла вщент
Фото: МВС України / Telegram

У ніч на 24 серпня в Гуляйполі Запорізької області російські окупанти знищили міський краєзнавчий музей. Про це в Telegram повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ України.

"Будівля спалахнула внаслідок влучання снаряду й вигоріла вщент", – ідеться в повідомленні.

Спочатку в повідомленні йшлося, що знищено меморіальний музей – садибу родини українського громадського і воєнного діяча Нестора Махна, але пізніше текст допису змінили.

"Новинарня" також уточнює, що йдеться про іншу будівлю. Однак садибу, яка належала старшому братові Нестора Махна Карпу, теж активному учаснику повстанського руху, також пошкодили російські обстріли ще в жовтні 2023 року, повідомляла громадська організація "Гуляйпільські старожитності".

Будівлю знищеного сьогодні краєзнавчого музею, пишуть "Гуляйпільські старожитності", побудували 1901 року як банк Товариства взаємного кредиту. У 1920-х роках у ньому було управління єврейського колонізаційного товариства, у 1930-х роках будівля була поліклінікою, а за часів німецької окупації 1942–1943 років у ній була церква. Будинок культури і музей тут облаштували в повоєнний період.

"Будинок дійшов до нашого часу в початковому вигляді, без перебудов і руйнувань", – зазначили активісти.

Загалом, за даними МВС, за добу росіяни завдали 306 ударів по дев'яти населених пунктах Пологівського і Василівського районів. Били з авіації, РСЗВ, танків, артилерії, застосували БПЛА.

Контекст:

Гуляйполе – батьківщина українського революціонера, анархіста, активного учасника громадянської війни Нестора Махна.

Після повномасштабного вторгнення в Україну російські окупаційні війська захопили частину території Запорізької області, до Гуляйполя вони не дійшли.

Окупанти регулярно обстрілюють підконтрольні Україні населені пункти Запорізької області, зокрема Гуляйполе та Оріхів, щодня в регіоні фіксують кілька сотень російських обстрілів.