У Гуляйполі росіяни знищили музей-садибу сім'ї Махна – МВС України

Будівля загорілася внаслідок влучання снаряду й вигоріла вщент
Фото: МВС України / Telegram

У ніч на 24 серпня в Гуляйполі Запорізької області російські окупанти знищили меморіальний музей-садибу сім'ї українського громадського та військового діяча Нестора Махна. Про це в Telegram повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ України.

"Будівля спалахнула внаслідок влучання снаряду та вигоріла вщент", – ідеться в повідомленні.

Як поінформувала у Facebook громадська організація "Гуляйпільські старожитності", будівлю збудували у 1901 році як банк Товариства взаємного кредиту. У 1920-х роках у ній було управління єврейського колонізаційного товариства, у 1930-х роках будівля була поліклінікою, а в часи німецької окупації 1942–1943 років тут була церква. Будинок культури й музей тут облаштували у повоєнний період.

"Будівля дійшла до нашого часу в первісному вигляді, без перебудов і руйнувань", – зазначили активісти.

Загалом, за даними МВС, упродовж доби росіяни завдали 306 ударів по дев'яти населених пунктах Пологівського і Василівського районів. Били з авіації, РСЗВ, танків, артилерії, застосували БПЛА.

Контекст:

Гуляйполе – батьківщина українського революціонера, анархіста, активного учасника громадянської війни Нестора Махна.

Після повномасштабного вторгнення в Україну російські окупаційні війська захопили частину території Запорізької області, до Гуляйполя вони не дійшли.

Окупанти регулярно обстрілюють підконтрольні Україні населені пункти Запорізької області, зокрема Гуляйполе та Оріхів, щодня в регіоні фіксують кілька сотень російських обстрілів.