У Курській області РФ запроваджено режим надзвичайної ситуації

Влада області говорить про "складну оперативну обстановку"
Фото: ASTRA / Telegram

7 серпня в Курській області Росії запроваджено режим надзвичайної ситуації. Про це повідомив тимчасовий виконувач обов'язків губернатора Олексій Смирнов.

Увечері чиновник написав у Telegram, що в районі вздовж кордону з Україною "зберігається складна оперативна обстановка".

Перед цим Смирнов попереджав жителів області про ракетну небезпеку. В атаках на регіон він звинувачує армію України.

Контекст:

6 серпня Смирнов заявив про спробу ЗСУ атакувати кордон із РФ у Курській області. Згодом російські окупанти прозвітували про відступ "української ДРГ" на територію України після вогневого ураження. Російські Telegram-канали писали про "повну жесть" у Суджанському районі Курської області й опублікували відео з вибухами й бойовими літаками, що низько пролітають. Генеральний штаб ЗСУ не коментував боїв у Курській області РФ.

За даними Інституту вивчення війни (ISW), офіційні представники РФ, зокрема міноборони, ФСБ, місцева влада та "воєнкори", озвучують різні версії про події в Курській області.

7 серпня нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін провів нараду з головними силовиками Росії щодо ситуації в Курській області. Начальник Генерального штабу ЗС РФ Валерій Герасимов заявив, що метою українського наступу було "захоплення ділянки Суджанського району", і повідомив про "зупинення просування противника вглиб території на курському напрямку".

Радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі 7 серпня заявив, що США звернуться до України по роз'яснення щодо подій у Курській області для "кращого розуміння ситуації".