У Путіна немає стратегії, як відвоювати назад Курську область – експосол США в РФ

Макфол: Путін зіткнувся зі справжньою дилемою
Фото: EPA (архів)

Наступ України в Курській області Росії завдає "колосального" психологічного удару по нелегітимному президенту країни-агресора РФ Володимирові Путіну. Про це заявив колишній посол США в Росії Майкл Макфол в інтерв'ю The Hill, опублікованому 14 серпня.

За його словами, особливої шкоди завдано репутації Путіна серед еліти, тому що його вважають сильною людиною, яка захищає Росію, проте вдруге за два роки він не може цього зробити.

Макфол заявив, що для нього нинішнє вторгнення схоже на повстання приватної військової компанії "Вагнер", визнаної у світі злочинною організацією, під керівництвом її на той момент власника Євгена Пригожина минулого літа. Цей збройний заколот зрештою закінчився переговорами, до яких Путіну довелося вдатится, щоб це зупинити, зазначив дипломат.

Однак українці вести переговори з Путіним не мають наміру, сказав експосол. "Мені зрозуміло, що поки в нього немає стратегії [як змусити українські війська піти]", – додав він.

Макфол сказав, що наступ, імовірно, послабить вплив Путіна на російську армію, хоча це важко сказати напевно. Водночас він зазначив, що ситуація, яка склалася, – "ганьба для розвідки" РФ.

За словами Макфола, російські військові зазвичай проводять килимові бомбардування, убиваючи безліч мирних жителів і уражаючи невоєнні цілі, коли хочуть звільнити територію, як це робили в Чечні, Сирії чи Україні, але з російською землею це зробити складно.

"Тому я думаю, що Путін зіткнувся зі справжньою дилемою. Як він збирається звільняти цю територію? Поки в нього немає відповіді", – сказав колишній посол.

Контекст:

6 серпня в РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській та Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витіснили противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. Тоді, за словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України було вже приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.

15 серпня Сирський повідомив, що з початку наступу ЗСУ зайняли 82 населені пункти в РФ. У Курській області створено першу військову комендатуру України.