У Росії заявили про одну з наймасштабніших атак безпілотників на Москву

Російська влада стверджує, що дрони летіли на Москву, але їх нібито збили на підступах
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

У Росії заявили про одну з наймасованіших атак безпілотників на Москву. Про це 21 серпня в Telegram повідомив мер столиці РФ Сергій Собянін.

За його словами, усі дрони нібито збили завдяки "ешелонованому захисту Москви від БПЛА".

"Сили ППО міноборони цієї ночі збили 10 штук [дронів]. Це одна з наймасштабніших спроб атакувати Москву за допомогою безпілотників за весь час", – заявив Собянін.

Telegram-канал Astra поширив відео, як стверджує, із дронами й роботою ППО. За його даними, дрони збивали в підмосковному місті Подольськ (розташоване приблизно за 40 км від Москви).

За даними Росавіації, уночі в московських аеропортах "Внуково", "Домодєдово" і "Жуковський" вводили тимчасові обмеження на польоти (вони діяли з 2.31 до 6.30). За цей час на запасні аеродроми полетіло вісім літаків.

У міністерстві оборони РФ заявили про збиття нібито 45 БПЛА.

"11 БПЛА знищено над територією Московської області, ще 23 БПЛА знищено над Брянською областю, шість БПЛА знищено над територією Бєлгородської області, три – над Калузькою і два – над Курською", – зазначено в повідомленні.

Водночас у зведенні міноборони РФ не згадують нібито ракетних атак на Ростовську й Курську області, про які заявляли губернатори. Губернатор Ростовської області Василь Голубєв у Telegram написав, що вночі над регіоном сили ППО нібито збили ракету, а голова Курської області Олексій Смирнов заявив, що над його регіоном нібито збили дві ракети.

Окрім того, у міноборони РФ не коментували дронової атаки на Орловську область (губернатор Андрій Кличков заявив про один нібито збитий над регіоном безпілотник).

Контекст:

За час повномасштабного вторгнення РФ Україна вже неодноразово атакувала Москву дронами. Зокрема, 3 травня 2023 року два дрони долетіли до Кремля й пошкодили купол Сенатського палацу.

Протягом останніх місяців Україна переважно атакувала на території Росії нафтогазові об'єкти (нафтопереробні заводи, нафтобази й газові термінали), а також військові аеродроми. Зокрема, у ніч на 14 серпня сили оборони України провели наймасштабнішу атаку на російські аеродроми й уразили одразу чотири об'єкти – аеродроми у Воронезькій, Курській і Нижньогородській областях, зокрема "Саваслейку", де базуються винищувачі МіГ-31К, які є носіями ракет "Кинджал".

Одна з останніх успішних атак сталася в ніч на 18 серпня – БПЛА уразили нафтобазу підприємства "Кавказ" у Ростовській області, де досі триває пожежа. Станом на ранок 20 серпня там горіло 22 цистерни з пальним, але після цього сталися нові вибухи. До гасіння вогню залучили приблизно 600 рятувальників.