У Ростовській області РФ після атаки дронів третій день горить нафтобаза. Окупанти залучили вже понад пів тисячі пожежників і літаки

Паливна база загорілася після атаки БПЛА
Скріншот: Это Ростов новости / Telegram

20 серпня площа пожежі на складах дизельного пального в Пролетарську Ростовської області сягнула 10 тис. м². Про це повідомило пропагандистське агентство ТАСС із посиланням на місцеву владу.

За словами голови району Валерія Горнича, "загрози вибуху немає, людям також загрози немає, евакуації не передбачено".

Водночас посадовець визнав, що угруповання пожежників на місці збільшили до 520 осіб, планують залучити чотири літаки.

"Жар дуже великий, близько пожежні машини не можуть під'їхати", – уточнив він.

Telegram-канал Baza пише, що зараз там горить 22 цистерни з пальним і, ймовірно, горітимуть ще кілька днів. За його даними, на місці події розгорнули пункти тимчасового розміщення для рятувальників, а також польові кухні. На місці пожежі триває постійна проливка між цистернами, щоб не допустити детонації, ідеться в повідомленні.

19 серпня губернатор області Василь Голубєв поінформував, що 41 пожежному знадобилася допомога лікарів, 18 із них шпиталізували, зокрема п'ятеро – в реанімації.

Як зазначає Telegram-канал "7х7", напередодні ростовський пожежний блогер Владислав Гончаров розпочав збір грошей для рятувальників, які гасять пожежу на нафтобазі. За його словами, вони "залишилися без спорядження і без частини здоров'я, знаючи нашу систему, ніхто їм не допоможе".

Після цього йому почали надходити дзвінки з погрозами від місцевої адміністрації, розповів Гончаров, зазначивши, що на цьому його "кар'єру, найімовірніше, закінчено".

Контекст:

18 серпня в Ростовській області внаслідок атаки безпілотників загорілося дизпальне на промисловій базі. У соцмережі повідомляли про атаку БПЛА на підприємство "Кавказ" у Пролетарську. Генштаб ЗСУ підтвердив атаку на нафтобазу.

На другий день ЗМІ повідомили, що вигоріловже 11 резервуарів із пальним. За даними місцевих пабліків, усього на території нафтобази понад 70 резервуарів із пальним.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не має іншого вибору, крім як завдавати ударів по НПЗ у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.