У Великобританії очікують, що Україні дозволять застосовувати західну далекобійну зброю по РФ до зими

За словами Леммі, перехід з осені в зиму є тим періодом, коли Захід має продемонструвати свою "сміливість й абсолютну відданість"
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі очікує, що рішення щодо зняття обмежень для України застосовувати західну далекобійну зброю по військових цілях на території країни-агресора Росії ухвалять до початку зими. Про це він заявив в інтервʼю "Голосу Америки", яке опублікували 26 вересня.

"Я знаю, що президент [України Володимир] Зеленський зустрічається з президентом [США Джо] Байденом у Вашингтоні. Попереду також зустріч "Групи 20". Я очікую, що впродовж найближчих днів і тижнів ми будемо мати дуже сильну позицію, щоб забезпечити Україну всім необхідним, оскільки ми наближаємося до цієї важкої зими 2025 року", – заявив міністр.

Леммі також відзначив успіхи України. За його словами, дані британської розвідки свідчать, що вже наступного року ситуація для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна стане набагато складнішою.

"Його економіка в поганому стані. Йому буде дуже важко впоратися з кількістю втрат і жертв, яких він зазнав. [...] Насправді саме зараз той момент, адже ми переходимо з осені в зимовий період, коли Захід має продемонструвати свою сміливість й абсолютну відданість", – розповів Леммі.

Контекст:

Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення", зокрема проти аеродромів, на яких базуються військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак керованими авіабомбами.

За словами президента України, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але дістати потрібно не лише дозвіл, а й далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.

12 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін заявив, що ймовірні удари по території РФ далекобійною західною зброєю означатимуть, що НАТО "напряму" вступає у війну.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що США можуть дозволити Україні використовувати для ударів углиб РФ британські та французькі ракети Storm Shadow / SCALP EG, але не свої далекобійні ракети ATACMS.

За даними Reuters, Україна спочатку просила у США дозволу використовувати далекобійні ракети ATACMS для ураження авіабаз на території РФ, проте тепер хоче застосовувати їх для ударів по російських військових командних центрах, складах палива та озброєння, а також по місцях зосередження військ.

25 вересня Путін заявив, що розширив умови для застосування ядерної зброї. Зокрема, агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участі або за підтримки ядерної держави, запропонували розглядати як їхній спільний напад на РФ.