Україна формує нові бригади для продовження війни у 2025 році – Forbes

Нова бригада зможе виконувати завдання щонайменше за шість місяців, припустило Forbes
Фото: EPA (архів)

Україна створює нові механізовані бригади, і це свідчить про те, що лідери країни не вірять у завершення війни найближчим часом. Про це 26 серпня написало Forbes.

Видання зазначило, що підготовка однієї нової бригади триватиме щонайменше шість місяців.

Ресурс Militaryland, який стежить за перебігом війни, стверджує, що дістав фото нібито курсантів з нової "160-ї механізованої бригади" Сухопутних військ ЗСУ, які проходитимуть навчання в Польщі. За даними ресурсу, нові бригади складатимуться з українців, які проживають за кордоном, і там тренуватимуться.

Як вказує Forbes, успішна мобілізація (щонайменше 10 тис. нових рекрутів) і підтримка Заходу є двома головними факторами, від яких залежить формування нових бригад.

Минулого разу Україна створювала нові бригади восени 2023 року. Тоді військові сформували 10 нових бригад: чотири механізовані, п'ять піхотних і одну єгерську.

Найлегше формувати піхотні бригади, оскільки, як зазначили автори матеріалу, з техніки вони використовують лише вантажівки. Єгерська працює з вантажівками й легкою бронетехнікою, а механізовані бригади "найважчі", адже повинні мати у своєму складі все: гусеничну й колісну бронетехніку, а також танки.

Скільки саме бригад "160-ї серії" формується, наразі невідомо, однак, з огляду на попереднє розширення армії, Forbes припускає, що їх може бути 10. За документами, для таких бригад потрібно 20 тис. солдатів.

Видання нагадало, що оновлений закон про мобілізацію, який в Україні набув чинності у травні 2024 року, має на меті залучити ще приблизно пів мільйона чоловіків до лав Збройних сил, зокрема через зниження призовного віку з 27 до 25 років, введення штрафів за ухилення від служби й надання додаткових стимулів для добровольців.

Сили оборони України складаються із приблизно 100 бойових бригад. За даними The Washington Post, втрати в Сухопутних військах України впродовж весни потенційно сягнули 60 тис. загиблими. Для компенсації втрат Київ має мобілізувати велику кількість чоловіків, а також додати у війська нові бригади, що для країни з населенням 30 млн осіб зробити складно, ідеться в матеріалі Forbes.

Саме тому українське Міністерство оборони планує залучати призовників із резерву українців, які проживають за кордоном. Станом на кінець минулого року, згідно з даними ЄС, майже 768 тис. українських чоловіків віком від 18 до 64 років дістали тимчасовий захист у державах Євросоюзу, зазначило Forbes із посиланням на AP.

Не менш складним завданням може виявитися отримання бронетехніки, 10 бригадам знадобляться тисячі машин. Автори матеріалу зазначили, що за перші 29 місяців повномасштабного вторгнення РФ союзники надали Україні майже 12 тис. машин, 6,4 тис. із яких за цей час втрачено.

Видання наголосило, що бригади "160-ї серії" зможуть бути готовими до дій за шість або більше місяців, тобто брати участь у війні у 2025 році.

Контекст:

У безпековій угоді, яку підписали Україна й Польща 8 липня, ідеться про створення українського легіону в Польщі.

У Міноборони України повідомляли, що українські добровольці здобудуть найсучаснішу підготовку від союзників із Польщі, Литви й інших країн ЄС, а сам легіон буде оснащений найкращим обладнанням від міжнародних партнерів, що підвищить його ефективність на полі бою. Українці, які перебувають у Польщі й інших країнах ЄС, зможуть добровільно приєднатися до оборони України, підписавши контракт із ЗСУ, зазначили у відомстві.