Набір в український легіон відбуватиметься за допомогою консульських установ України в Польщі – міноборони

Українські добровольці пройдуть базову підготовку на одному з полігонів Польщі, їх навчатимуть польські військові, розповів Залевський
Фото: Paweł Zalewski / Facebook

В український легіон – спеціальний добровольчий підрозділ, який тренуватиметься на території Польщі, – набиратимуть громадян у консульських установах України в Польщі. Про це в ефірі 3 Polskiego Radia повідомив заступник міністра національної оборони Польщі Павел Залевський.

За його словами, Польща жодним чином не причетна до процесу набору особового складу в підрозділ, адже вона за законами не може цього робити.

"Набір відбуватиметься за допомогою українських консульських установ", – розповів Залевський.

Він зазначив, що українські добровольці пройдуть базову підготовку на одному з полігонів Польщі, їх навчатимуть польські військові.

Як зазначив Залевський, зобов'язання щодо оснащення українських добровольців у легіоні будуть розподілені між українською і польською сторонами.

"Після навчання вони вирушать в Україну. Там, згідно з українським законодавством і згідно з отриманими завданнями, вони пройдуть військову службу на фронті. Матимуть право повернутися [в Польщу], бо важливо ще й те, що після навчання, завершивши військову службу, вони можуть повернутися туди, звідки пішли, туди, де залишили свої сім'ї", – проінформував заступник міністра національної оборони Польщі.

Контекст:

Положення про створення українського легіону входить в угоду у сфері безпеки між Україною і Польщею, яку підписали 8 липня.

У Міноборони України повідомляли, що українські добровольці отримають найсучаснішу підготовку від союзників із Польщі, Литви й інших країн ЄС, а сам легіон буде оснащений найкращим обладнанням від міжнародних партнерів, що підвищить його ефективність на полі бою. Українці, які перебувають у Польщі та інших країнах ЄС, зможуть добровільно приєднатися до оборони України, підписавши контракт із ЗСУ, зазначили у відомстві.

У тексті безпекової угоди між Україною і Польщею, зокрема, йдеться, що країни-підписанти прагнуть "співпрацювати з питань оснащення і підготовки сил безпеки й оборони України". Крім того, "Польща на прохання України заохочуватиме громадян України повертатися до України для служби у ЗСУ та інших силах безпеки й оборони".