Україна почала збивати російські ракети набагато гірше, ніж раніше. У квітні знищено менше ніж третину ракет, запущених РФ – WSJ

Дефіцит ракет до ЗРК Patriot – один із чинників, які знижують ефективність роботи українських сил ППО, пояснює WSJ
Фото: Повітряні Сили ЗС України / Air Force of the Armed Forces of Ukraine / Facebook (архів)

2024 року українська протиповітряна оборона демонструє помітно меншу ефективність у знищенні російських ракет, ніж раніше, пише 13 травня The Wall Street Journal. Це призвело до того, що повітряні атаки РФ стали більш смертоносними та руйнівними.

На основі аналізу зведень Повітряних сил ЗСУ The Wall Street Journal підрахувало, що Україна за останні шість місяців перехопила приблизно 46% усіх випущених Росією ракет, тоді як у попередній шестимісячний період знищила 73% ракет РФ.

У квітні ж показник перехоплення впав до 30% ракет, зазначає видання.

Водночас показник знищення російських дронів, за даними видання, упав лише на 1%, до 82% за останні пів року.

Серед причин, через які ефективність ППО України погіршилася, WSJ називає брак боєприпасів для ЗРК Patriot паралельно з посиленням обстрілів та використанням окупантами більшої кількості балістичних ракет.

The Wall Street Journal за зведеннями ПС ЗСУ визначило, що за останні пів року РФ випустила приблизно на 45% більше безпілотників і ракет, ніж за пів року до цього. Зокрема, РФ випустила майже вдвічі більше безпілотників Shahed – 2628 за останні шість місяців.

Видання пояснює, що окупанти часто використовують дрони для тестування української протиповітряної оборони перед тим, як буде випущено ракети.

Зокрема, російські війська за пів року випустили 114 балістичних ракет і 46 гіперзвукових ракет "Кинджал" та "Циркон", порівняно із 33 і 27 за попередні шість місяців. За підрахунками WSJ, окупанти також випустили по наземних цілях в Україні 175 ракет із ЗРК С-300 або С-400 лише цього року.

The Wall Street Journal констатує, що Україні вдалося збити лише 10% балістичних ракет, які випустила РФ за шість місяців. ППО України не вдалося перехопити жодної ракети С-300 і С-400 за цей період.

WSJ заявляє, що єдиний вихід для ППО України збивати російську балістику – це системи класу Patriot, але Києву бракує боєприпасів до них через затримку допомоги зі США.

Водночас Москва, за оцінкою видання, усе ще здатна виробляти приблизно 170 ракет різних типів щомісяця. Окрім того, нагадує The Wall Street Journal, РФ отримує ракети і БПЛА від своїх союзників, таких як Іран та Північна Корея.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками і регулярно завдають по території країни ракетних ударів. За даними ПС ЗСУ станом на 31 грудня 2023 року, із початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ сили оборони знищили 3095 ударних БПЛА типу Shahed-136/131 із 3940, випущених окупантами по Україні. Лише у грудні, за підрахунками ГУР, окупанти використали 770–780 таких ударних БПЛА.

29 грудня окупанти здійснили, за даними ПС ЗСУ, наймасованішу станом на зараз атаку на Україну, використавши 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів і 36 ударних БПЛА. Наймасштабніша атака з використанням Shahed сталася в ніч проти 1 січня, сили оборони України збили 87 із 90 дронів-камікадзе.

Наймасштабнішу 2024 року атаку окупанти організували 22 березня. Сили оборони України знищили 92 повітряні цілі окупантів зі 151, зокрема 35 крилатих ракет, дві авіаційні ракети і 55 дронів Shahed.

3 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що лише за березень 2024 року російські окупанти застосували проти України більше ніж 400 ракет різних типів, понад 600 ударних безпілотників Shahed і майже 3 тис. керованих авіабомб. Від початку року до 3 квітня, за його даними, Росія випустила по Україні майже 1 тис. ракет, приблизно 2,8 тис. Shahed і орієнтовно 7 тис. керованих авіабомб.

У квітні окупанти випустили по території України понад 300 ракет, майже 300 Shahed і більше ніж 3200 керованих авіабомб, повідомив Зеленський 2 травня. Відтоді  були нові атаки.

Останню масовану повітряну атаку російські окупанти здійснили у ніч проти 8 травня. Ворог застосував 76 засобів повітряного нападу – 55 ракет і 21 ударний безпілотник. Серед ракет були один "Кинджал", два "Іскандери-М", чотири "Калібри", 45 крилатих ракет Х-101/Х-555, один "Іскандер-К", дві Х-59/Х-69. Українські військові знищили 59 повітряних цілей: 33 ракети Х-101/Х-555, чотири "Калібри", дві Х-59/Х-69 і 20 дронів Shahed-131/136.