Українські сили ППО збили вдень 30 російських ракет із 38, зокрема "Кинджал" – Олещук

Сили ППО України збили 79% ракет
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces / Facebook

8 липня російські окупанти атакували Україну 38 ракетами різного типу, повідомив у Telegram командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук.

"Близько 10.00 ворог завдав комбінованого ракетного удару по Україні з використанням ракет повітряного, морського й наземного базування. Усього, за попередніми даними, російські воєнні злочинці випустили 38 ракет різних типів", – написав він.

Командувач ПС ЗСУ зазначив, що ворог використав такі типи ракет:

  • одну аеробалістичну ракету Х-47М2 "Кинджал";
  • чотири балістичні ракети "Іскандер-М";
  • одну крилату ракету 3М22 "Циркон";
  • 13 крилатих ракет Х-101;
  • 14 крилатих ракет "Калібр";
  • дві крилаті ракети Х-22;
  • три керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69.

Олещук пояснив, що вдалося знищити 30 ракет.

Зокрема, силам української протиповітряної оборони не вдалося збити один "Іскандер-М", дві Х-101, два "Калібри", "Циркон" і обидві Х-22.

"Чергова терористична атака по мирних містах. [...] Світ має жорстко відреагувати на цей злочин. І дискусій про те, чи можна завдавати ударів по військових об'єктах на території Росії, узагалі не повинно бути", – заявив Олещук.

Контекст:

8 липня країна-агресор Росія здійснила масовану ракетну атаку на Україну. Під ударами були Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Слов'янськ і Краматорськ.

Значні пошкодження зафіксували у столиці, під удар потрапила, зокрема, будівля "Охматдиту". Також у столиці є влучання в житловий будинок у Шевченківському районі, один із під'їздів зруйновано, жителів довелося евакуйовувати.

Попередньо, відомо про дев'ятьох загиблих у Києві10 – у Кривому Розі, ще щонайменше трьох – у Покровську, також один чоловік загинув у Дніпрі.

Президент України Володимир Зеленський повідомив про 27 загиблих і понад 100 поранених українців.