Умєров заявив, що Україна може виробляти кілька мільйонів дронів на рік

Умєров: Наша спроможність – більше ніж кілька мільйонів дронів. На наступний рік ми не дамо ворогу нас обійти
Фото: ЕРА

Україна може виробляти кілька мільйонів дронів на рік. Про це міністр оборони Рустем Умєров розповів в інтерв'ю телеканалу "Рада", яке показали в ефірі телемарафону 21 вересня, Міноборони оприлюднило запис.

Відповідаючи на запитання про дії для досягнення паритету у виробництві дронів із країною-агресором РФ, Умєров зазначив, що міністерство "у цьому році пояснило ринку, що буде закуповувати більше ніж 1 млн дронів".

"Ми зі своєї сторони не казали, скільки ми можемо виробити. Але кілька мільйонів дронів ми можемо виробити, із яких держбюджет деякі речі оплачує, деякі кошти ми знаходимо у партнерів. Тобто наша спроможність – більше ніж кілька мільйонів дронів. І ми це спроможні зробити. На наступний рік ми не дамо ворогу нас обійти. Тому в цьому році ми будемо виробляти вже в кілька разів більше", – додав він.

Контекст:

У липні 2023 року Кабмін дав старт масовому  виробництву боєприпасів для БПЛА. Президент України Володимир Зеленський у грудні 2023 року анонсував виготовлення 2024 року в Україні 1 млн дронів.

В уряді розповідали, що Україна виробляє дрони, які можуть летіти на 1 тис. км. 24 серпня Зеленський повідомив, що Україна цього дня вперше застосувала нову далекобійну ракету-дрон "Паляниця" вітчизняного виробництва (інформацію про ракету засекречено, але, як повідомляли у презентації United24, у межах її дії майже 20 російських військових аеродромів). Він наголошував, що українські дрони довели свою ефективність у боях на землі, у небі й у морі, Україна реально змінила безпекову ситуацію в Чорному морі завдяки БПЛА.

2024 року в ЗСУ створили окремий рід військ – Сили безпілотних систем.