Уночі Росія атакувала Україну майже 80 ударними БПЛА й балістикою. У ПС ЗСУ розповіли подробиці

60 дронів удалося збити, два повернулися у РФ, один залетів у Білорусь, решта – локаційно втрачені
Фото: EPA (архів)

У ніч на 5 вересня російські окупанти атакували Україну однією балістичною ракетою "Іскандер-М" і 78 ударними безпілотниками Shahed, 60 дронів удалося збити. Про це в Telegram повідомили Повітряні сили ЗСУ.

За їхніми даними, окупанти запустили ракету з окупованого Криму, а дрони – з районів Курська, Єйська та Приморсько-Ахтарська РФ.

Повітряний напад українські військові відбивали за допомогою авіації, зенітних ракетних військ, підрозділів радіоелектронної боротьби й мобільних вогневих груп.

"У результаті протиповітряного бою збито 60 ударних БПЛА. Два безпілотники повернулися в Росію, один – у Білорусь. 15 – локаційно втрачені на території України (імовірно, під впливом засобів РЕБ), інформація про руйнування чи потерпілих не надходила", – ідеться в повідомленні.

ППО працювала в Київській, Черкаській, Кіровоградській, Вінницькій, Харківській, Дніпропетровській, Херсонській, Полтавській, Чернігівській, Житомирській, Запорізькій і Херсонській областях, уточнили у ПС ЗСУ.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками й регулярно завдають по території країни ракетних ударів.

Від початку повномасштабної війни окупанти обстріляли Україну понад 9,6 тис. ракет і випустили майже 14 тис. ударних БПЛА, сили ППО знищили 2429 російських ракет і приблизно 9,3 тис. дронів, розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 20 серпня. Однак після його заяви були нові масовані атаки на Україну.

Наймасштабнішу 2024 року атаку окупанти здійснили в ніч на 26 серпня. Російські військові застосували 127 ракет і 109 ударних БПЛА, сили оборони України збили більшість із них  201 повітряну ціль. За даними уряду України, під повітряний удар РФ потрапило 15 областей.