Уперше із часів Другої світової війни армія іншої країни вторглася в Росію – Bloomberg

Війна, яку Путін розпочав в Україні, тепер дедалі більше поширюється на територію РФ, зазначило Bloomberg
Фото: kremlin.ru

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну несподівано, більше ніж за два роки після його початку, призвело до української інтервенції через кордон у Росію. Про це 8 серпня написало Bloomberg.

Зазначають, що ймовірне вторгнення українських військових у Курську область застало зненацька росіян. Уперше із часів Другої світової війни армія іншої країни вторглася в Росію, стверджує агентство.

Водночас Україна нічого не говорить про місію чи її цілі, додало Bloomberg. Як наслідок, є безліч версій: від спроби захопити територію як потенційний козир у майбутніх переговорах із Москвою до маневру, котрий відвертає увагу, щоб послабити тиск окупантів на розтягнуту оборону України.

Цей епізод продемонстрував крихкість російської прикордонної оборони, оскільки дедалі більше окупантів воює в Україні, а також підняв бойовий дух українців, указало Bloomberg.

Крім того, він зруйнував ретельно збудований Кремлем образ нелегітимного президента РФ Володимира Путіна як захисника росіян, наголосило агентство. Війна, яку він розпочав в Україні, тепер дедалі більше поширюється на територію РФ.

"Для України це, імовірно, посилить аргумент Києва про те, що американські та європейські союзники не мають боятися кремлівських погроз ескалації і що їй треба дозволити боротися з Путіним у будь-який спосіб, який вона вважає за потрібне, щоб прискорити завершення війни", – ідеться в матеріалі.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із РФ у Курській області. Російські Telegram-канали писали про "повну жесть" у Суджанському районі Курської області й опублікували відео з вибухами і бойовими літаками, які низько летять.

7 серпня Путін провів нараду з головними силовиками Росії щодо ситуації в Курській області. Путін назвав "масштабною провокацією" бої в регіоні.

Радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі 7 серпня заявив, що США звернуться до України по роз'яснення щодо подій у Курській області для "кращого розуміння ситуації".

Речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано запевнив, що Україна "має законне право захищатися, у тому числі завдаючи ударів по агресору на його території".

Увечері 7 серпня в Курській області ввели режим надзвичайної ситуації.

Українське військово-політичне керівництво поки не коментувало боїв у Курській області РФ.

Докладніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".