"Відбувалися страшні речі". Командири РФ прирекли своїх солдатів на смерть на Вовчанському заводі – ГУР МО

У ГУР МО розповіли про важливість зачистки Вовчанського заводу
Фото: Головне управління розвідки Міністерства оборони України / Facebook

Під час операції військової розвідки України із зачистки Вовчанського агрегатного заводу ватажки російських окупантів усвідомлювали  безнадійність повернення контролю над об'єктом, але однаково змушували своїх солдатів чинити спротив. Про це 28 вересня заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Черняк в ефірі телемарафону, відео опублікувала пресслужба ГУР МО у Facebook.

За його словами, підготовка місії зі звільнення заводу тривала кілька тижнів, а успішна зачистка будівель заводу була потрібна для того, щоб максимально спростити забезпечення українських сил оборони, які перебувають у цьому регіоні.

"У подальшому це дасть можливість силам оборони України вести контрнаступальні дії та виганяти ворога з української землі", – сказав представник ГУР МО.

Він додав, що росіяни на заводі зазнали серйозних втрат, оскільки ватажки окупантів насильством фактично прирекли своїх солдатів на смерть.
 
"Насправді там відбувалися страшні, дикі, дивні речі з боку російських командирів до своїх підлеглих. Ідеться про навмисні вбивства, ідеться про терор. Це черговий приклад, коли російський солдат не має жодних прав і його взагалі не вважають за людину", – сказав Черняк.

Контекст:

10 травня 2024 року країна-агресор Росія почала новий наступ на півночі Харківської області. За даними президента України Володимира Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становило восьмеро росіян на одного українця. 21 липня він сказав, що Росія втратила вбитими під час цієї спроби 20 тис. осіб.

Спроба РФ створити буферну зону на півночі Харківської області провалилася, присутність окупантів там – питання часу, заявили в українській військовій розвідці. 3 серпня в оперативно-тактичній групі "Харків" повідомили, що РФ намагається розширити зону контролю біля Вовчанська.

Ексспікер ОТУ Юрій Повх 26 червня розповів, що на Вовчанському агрегатному заводі російські військові потрапили в оточення. За його словами, ішлося про десятки людей.

25 вересня стало відомо, що на агрегатному заводі у Вовчанську Харківської області, який Збройні сили України взяли після кількох місяців облоги, у полон потрапило приблизно 20 російських окупантів.