"Він був найкращим пілотом". На фронті загинув один із засновників дронового підрозділу "Шершні Довбуша" Саба

Якби всі воювали, як Саба, Україна війну вже давно б виграла, каже його побратим Оністрат
Скріншот: Українська правда / YouTube

На фронті загинув військовослужбовець 68-ї окремої єгерської бригади Віктор Стельмах (Саба). Про це пресслужба бригади повідомила у Facebook 19 жовтня.

"Він пішов захищати країну з перших днів великої війни. Спочатку в піхоті, згодом почав літати на дронах. Стояв біля витоків створення підрозділу "Шершні Довбуша". Став кращим у своїй справі, навчав інших. Звільнився з війська, але довго не зміг без своїх і повернувся назад. Вважав, що мусить боротися з несправедливістю та жорстокістю, яку Росія принесла на нашу землю. Знищив не одну сотню окупантів. А вчора його не стало..." – написали в некролозі.

Побратим Стельмаха, український банкір Андрій Оністрат розповів, що Саба на війну прийшов пішки з Рівненської області.

"Ми разом задумали і реалізували "Шершні Довбуша". Він навчив величезну кількість пілотів. Він був найкращим пілотом, дійсно", – наголосив Оністрат.

За його словами, Стельмах на війні вбив понад 500 окупантів.

"Це був хоробрий патріот. Завжди, коли я представляв його комусь, казав: якщо б усі воювали, як Саба, ми б війну вже давно виграли, – додав Оністрат. – Увечері я набрав командира 68-ї бригади Сергія Третьяка і попросив його представити Сабу на Героя України".

Контекст:

В інтерв'ю "Українській правді" минулої осені Стельмах говорив, що пішов на війну, оскільки бачив несправедливість і жорстокість, яких країна не заслуговує.

"Усі бояться. Усім страшно [на фронті], але хтось змирився, що може померти. Я змирився, ще коли пішов 24 лютого. Я розумів, що я можу померти. І з того часу... неправильно буде сказати, що не звертаю уваги, тому що самозбереження постійно працює і я роблю все, щоб усе-таки вижити. Але це війна. Хтось потрапляє на фронт на один день... і його не стає, хтось уже півтора року", – сказав він у вересні 2023 року.