Захищаючи Україну, загинув доброволець з Ірландії. ЗМІ пишуть, що він брав участь у "небезпечних місіях"

За підрахунками ЗМІ, у боях за Україну загинуло п'ятеро ірландців
Фото: International Legion for the Defense of Ukraine / Facebook

У бою з російськими окупантами, захищаючи Україну, загинув 29-річний Роберт Діган з Ірландії. Про це 23 вересня повідомило видання The Irish Times.

Діган був родом із міста Ньюбридж на сході Ірландії неподалік столиці Дубліна. Раніше він служив у підрозділі рейнджерів сил оборони Ірландії, а до того працював в екстрених службах.

Видання зазначає, що до початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року Діган ніяк не був пов'язаний з Україною, але пішов воювати з переконанням, що російські війська мають програти.

У жовтні 2022 року ірландця було поранено, і він втратив око, проте після відновлення в Ірландії повернувся в Україну на початку 2024 року і далі воював з окупантами.

За даними The Irish Times, Діган загинув 19 вересня, діставши смертельне поранення, коли прикривав відхід товаришів по службі. Видання пише, що ірландець перебував у загоні спецпризначення "Стугна" і брав участь у "складних і небезпечних місіях".

Irish Independent повідомляє, що Діган став п'ятим ірландцем, який загинув у боях за Україну. Іншим добровольцям на момент смерті було 20, 23, 45 і 46 років.

Контекст:

Про створення інтернаціонального легіону президент України Володимир Зеленський оголосив на четвертий день повномасштабного вторгнення РФ, 27 лютого 2022 року. Він закликав іноземних громадян "приєднатися до захисту безпеки в Європі та світі".

У МЗС України в березні повідомляли, що в Україну їдуть добровольці з 52 країн, які приєднаються до інтернаціонального легіону для боротьби зі вторгненням Росії. У відомстві зазначили, що українській владі надійшло приблизно 20 тис. заявок від них.

Спікер інтернаціонального легіону говорив, що до легіону приєдналися добровольці з усіх континентів, але не назвав їхньої точної кількості. "У нас є представники 55 країн з усіх континентів, навіть таких далеких, як Бразилія, Південна Корея, Австралія", – сказав він.