Вступ України в НАТО до 2022 року був нереалістичним – Столтенберг

Столтенберг визнав, що союзники "могли зробити набагато більше" для України перед вторгненням РФ
Фото: ЕРА

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що союзники могли зробити більше для зміцнення України перед повномасштабним вторгненням РФ. Таку думку він висловив в інтерв'ю виданню FAS, яке оприлюднили 14 вересня.

Він зазначив, що був готовий до того, що Росія вторгнеться в Україну, але його шокувало те, як це сталося.

Журналісти запитали, що можна було зробити інакше і чи можна було це зробити, щоб уникнути широкомасштабної війни. Генсек зазначив, що в таких питаннях складно щось сказати напевно. Але "навіть із цим зауваженням" він висловив жаль, що НАТО і союзники не зробили більше, щоб посилити Україну у військовому сенсі.

Столтенберг згадав свій перший візит в Україну у 2015 році й відвідування навчального центру. США, Канада і Великобританія вже тоді готували українських військових, але НАТО не робив цього, і загалом допомога була "досить обмеженою", констатував Столтенберг.

"Ми могли зробити набагато більше", – додав він.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи йдеться зокрема про вступ України в НАТО, Столтенберг сказав, що це "завжди було складно".

Приєднання України до Альянсу до 2022 року було нереалістичним, але посилити країну у військовому сенсі було легко, додав він.

"Натомість ми сперечалися, чи постачати снайперські гвинтівки. США тривалий час не хотіли постачати Україні протитанкові ракети, щоб не провокувати Росію. Зрештою вони таки дали трохи, але всі ми могли зробити більше. Зараз ми озброюємо Україну для війни, тоді ми могли спорядити Україну для запобігання війні", – резюмував Столтенберг.

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО після окупації Криму і початку російської агресії на Донбасі 2014 року. У Конституції України закріплено курс на набуття повноцінного членства в Альянсі. У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

30 вересня 2022 року – після того, як президент країни-агресора РФ Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення в Альянс Києву не надали.

У підсумковій декларації саміту НАТО, який 9–11 липня 2024 року відбувся у Вашингтоні (США), указано, що "майбутнє України – в НАТО".