Упродовж доби окупанти атакували на дев'яти напрямках, уражено ворожий пункт управління – Генштаб ЗСУ

Протягом доби окупанти атакували 149 разів, зазначили в ЗСУ
Фото: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців / Facebook

Упродовж доби сили оборони України нейтралізували 1080 російських окупантів, проінформував 10 жовтня у Facebook Генеральний штаб Збройних сил України.

Загальні бойові втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 10 жовтня, такі: приблизно 665 200 військових (+1080 протягом минулої доби), 8945 танків (+1), 17 765 бойових броньованих машин (+14), 19 263 артсистеми (+41), 1225 РСЗВ (+2), 976 засобів ППО (+3), 369 літаків, 328 гелікоптерів і тисячі одиниць іншої техніки.

Минулої доби на фронті зафіксували 149 бойових зіткнень, повідомили українські військові. Найбільше окупанти атакували на курахівському напрямку – 31 раз.

За даними українських військових, бойові зіткнення сталися також на харківському (чотири), куп'янському (17), лиманському (18), краматорському (шість), торецькому (дев'ять), покровському (25), времівському (п'ять) і придніпровському (чотири) напрямках.

У ЗСУ розповіли, що минулої доби авіація, ракетні війська та артилерія сил оборони України завдали 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння й військової техніки ворога, зокрема уразили пункт управління.

"Сили оборони України продовжують ведення операції на курському напрямку, де противник за минулу добу завдав 11 авіаударів, застосувавши 22 керовані авіабомби; до того ж здійснили понад 200 обстрілів", – зазначили в Генштабі ЗСУ.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків.

Навесні того року українська армія деокупувала північ країни, восени – частину Харківської та Херсонської областей включно з Херсоном.

У червні російська армія почала вторгнення на півночі Харківської області, точаться бої, зокрема, за місто Вовчанськ.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території країни-агресора, у Курській області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала з фронту в Україні. Більш ніж за місяць після початку операції РФ розпочала контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це. За даними Пентагону, російський контрнаступ там "незначний".