РФ скидає КАБ на власну територію і наступає на Донбасі, кількість збитих літаків і БПЛА скоригували – Генштаб ЗСУ

Упродовж минулої доби на фронті сталося 172 бойові зіткнення, найбільше атак окупантів зафіксували на курахівському (40) і покровському напрямках. Про це повідомляють у ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ, яке опублікували у Facebook 9 жовтня. 

На лиманському напрямку ворог атакував 19 разів, на куп'янському – 18. На торецькому напрямку окупанти активно застосовують авіацію, атакували 12 разів. 

Також бої відбувалися на харківському (чотири), сіверському (два), краматорському (чотири), времівському (шість), оріхівському (два) і придніпровському (шість) напрямках. 

"Триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує рівняти із землею свої села й міста. За минулу добу російські літаки завдали 10 авіударів 11 коригованими авіабомбами по власній території", – додали автори зведення. 

Українські захисники завдають окупаційним військам відчутних втрат у живій силі, техніці й активно підривають наступальний потенціал ворога у тилу, підкреслили в Генштабі. За даними ГШ, упродовж минулої доби ракетні війська й артилерія сил оборони уразили п'ять районів зосередження особового складу, озброєння і військової техніки, один засіб ППО й один командний пункт армії РФ.

У Генштабі також поінформували, що скоригували загальну кількість збитих російських літаків (вона зросла на один – до 369) і БПЛА оперативно-тактичного рівня (цю кількість теж скоригували в бік збільшення – до 16 718, враховуючи 31 збитий учора дрон). Це зробили у зв'язку з постійним надходженням уточнених розвідувальних даних. 

Втрати РФ в особовому складі сягнули 664 120 (+1150 за минулу добу). 

"Також українські воїни знешкодили чотири танки, 11 бойових броньованих машин, 19 артилерійських систем, 31 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 55 автомобілів і 12 одиниць спецтехніки окупантів", – повідомили в Генштабі.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території країни-агресора в Курській області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні. Більше ніж за місяць після початку операції РФ розпочала контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це.