У вересні росіяни 250 разів застосували заборонену хімічну зброю – Генштаб

Росіяни застосовують боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами, такі як К-51 і РГ-Во
Фото: Командування Сил підтримки Збройних Сил України / Facebook

Російські окупанти й далі застосовують проти сил оборони спеціальні боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами. За вересень офіційно зафіксовано 250 таких випадків. Про це 8 жовтня в Telegram повідомили в Генштабі.

Поруч зі звичайними засобами вогневого ураження росіяни застосовують боєприпаси, наповнені небезпечними хімічними речовинами, такі як К-51 і РГ-Во, що є засобами боротьби із заворушеннями й заборонені для використання як засіб ведення війни, ідеться в повідомленні.

Також є значна частина боєприпасів, які містять небезпечні хімічні сполуки невстановленого типу.

"Цим РФ грубо порушує правила ведення війни, ігнорує норми й зобов'язання щодо Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення й застосування хімічної зброї та про її знищення", – додали у відомстві.

Контекст:

Окупанти у війні проти України застосовують хімічну зброю на різних напрямках.

Про застосування хімзброї 11 квітня 2022 року повідомляв полк "Азов". За його даними, окупанти застосували в Маріуполі невідому отруйну речовину, яку скинули з БПЛА. У постраждалих фіксували дихальну недостатність і вестибуло-атактичний синдром.

Навесні 2023 року застосування окупантами хімічних боєприпасів фіксували на авдіївському напрямку, улітку – на макіївському, а наприкінці лютого 2024 року ЗСУ повідомили, що російські війська масово скидають із безпілотників гранати з отруйними речовинами на новопавлівському напрямку.

За даними командування Сил підтримки ЗСУ, за період із 15 лютого 2023 року до 24 травня 2024-го зафіксовано 2698 застосувань небезпечних хімічних речовин росіянами. Головним засобом доправлення є скидання гранат К-51 і РГ-Во з безпілотників.