Росія використовує хімічну зброю на півдні України – ЗСУ

Упродовж минулої доби росіяни скинули на півдні України 11 боєприпасів з отруйними речовинами
Фото: Державна прикордонна служба України / Facebook (архів)

Армія країни-агресора РФ під час обстрілів українських позицій на півдні України щодня використовує хімічну зброю. Про це 11 серпня заявив речник оперативно-тактичного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

"Противник застосовує боєприпаси з отруйними речовинами. Із 536 боєприпасів, які вчора були скинуті з коптерів, 11 були з використанням отруйних речовин. І майже щодня кількість цих гранат типу К-51 із газом сльозогінної дії перевищує десяток", – розповів Лиховій.

Він додав, що на ділянці фронту, яка перебуває під відповідальністю ОТУВ "Таврія", російські окупанти застосовують таку саму кількість безпілотників, як і артилерії. Різниця лише в тому, що за один удар артсистема може вистрілити кількома снарядами, безпілотник же скидає щонайбільше два боєприпаси.

"За вчорашню добу таких скидів було 313", – зазначив Лиховій.

Контекст:

К-51 – радянська ручна аерозольна сльозогінна граната.

Окупанти у війні проти України застосовують хімічну зброю на різних напрямках.

Про застосування хімзброї 11 квітня 2022 року повідомляв полк "Азов". За його даними, окупанти застосували в Маріуполі невідому отруйну речовину, яку скинули з БПЛА. У постраждалих фіксували дихальну недостатність і вестибуло-атактичний синдром.

Навесні 2023 року застосування окупантами хімічних боєприпасів фіксували на авдіївському напрямку, влітку – на макіївському, а наприкінці лютого 2024 року ЗСУ повідомили, що російські війська масово скидають із безпілотників гранати з отруйними речовинами на новопавлівському напрямку.

За даними командування Сил підтримки ЗСУ, за період із 15 лютого 2023 року до 24 травня 2024-го зафіксовано 2698 застосувань небезпечних хімічних речовин росіянами. Головним засобом доправлення є скидання гранат К-51 і РГ-Во з безпілотників.