"Зробив неможливе". Повітряні сили ЗСУ розповіли, як український боєць збив крилату ракету з кулемета. Фото photo icon

Український боєць Сергій (Доктор Мом) з уламками збитої ним ракети, яка атакувала Васильків
Фото: Повітряні Сили ЗС України / Air Force of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Український воїн із позивним Доктор Мом (справжнє ім'я – Сергій) 12 червня в Київській області збив зі стрілецької зброї російську ракету. Про це 20 червня розповіла пресслужба Повітряних сил ЗСУ в Telegram.

У цивільному житті боєць працював лікарем, зараз несе бойове чергування у складі мобільної вогневої групи, розповіли в Повітряних силах.

ПС ЗСУ заявляють, що український захисник "зробив неможливе". Доктор Мом пояснює, що його мотивували відповідальність і розуміння того, що "життя багатьох людей залежить від тебе".

"Отримавши команду "готовність", разом із побратимами негайно вирушили на позицію. По рації повідомили, що наша ціль уже близько. Кілька секунд – і ми побачили ворожу ракету, що неслася в бік Василькова [Київської області]. Не вагаючись, узяв свій кулемет і відкрив вогонь по цілі", – розповів Сергій про те, як збив ракету.

Після черги з кулемета він побачив, що ціль почала відхилятися від курсу й знижуватися. У те, що він справді збив ворожу ракету з кулемета, боєць, за його словами, повірив лише тоді, коли на власні очі побачив її уламки.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками й регулярно завдають по території країни ракетних ударів. Наймасштабнішу 2024 року атаку окупанти організували 22 березня. Сили оборони України знищили 92 повітряні цілі окупантів зі 151, зокрема 35 крилатих ракет, дві авіаційні ракети й 55 дронів Shahed.

3 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що з початку року до 3 квітня, за його даними, Росія випустила по Україні майже 1 тис. ракет, приблизно 2,8 тис. Shahed і майже 7 тис. керованих авіабомб. У квітні окупанти випустили по території України понад 300 ракет, майже 300 Shahed і понад 3,2 тис. керованих авіабомб, повідомив Зеленський 2 травня. Відтоді були нові атаки.

Попередньої масованої ракетно-дронової атаки Україна зазнала в ніч на 1 червня. Загалом росіяни випустили 53 ракети різних типів і 47 ударних дронів. Сили оборони збили над Україною 35 ракет і 46 дронів Shahed. Після цього 7 червня РФ випустила по Україні п'ять ракет і 53 безпілотники, ППО збила всі ракети й 48 Shahed.