Зеленський був би готовий до припинення вогню за поточною лінією фронту – Corriere della Sera

Зеленський міг би зупинити воєнні дії в обмін на зобов'язання Заходу, пишуть ЗМІ
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський був би готовий до припинення вогню за нинішньою лінією без визнання нового офіційного кордону в обмін на деякі зобов'язання Заходу. Про це пише італійське видання Corriere della Sera 9 жовтня.

У публікації наголошують, що Зеленський ніколи не зможе офіційно відмовитися від окупованих територій, проте він розраховує на низку кроків, які б заради цього міг зробити Захід.

Зокрема, це гарантії безпеки з боку США на зразок тих, які американці надали Японії, Південній Кореї та Філіппінам, пише видання. Також Зеленський хотів би дістати запевнення щодо швидкого вступу в Європейський союз, що дало б Україні горизонт зростання.

Видання наголошує, що це буде непросто, тому що нелегітимному президентові країни-агресора РФ Володимирові Путіну недостатньо територій, які він уже захопив. Насамперед він хоче дестабілізувати Україну й контролювати її політично, зазначає Corriere della Sera. Поки санкції не завдадуть ще більшого удару, зруйнувавши російську воєнну машину, у Путіна немає причин сидіти за столом переговорів, ідеться у статті.

Контекст:

РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим та окупувала частину Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року вона розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з півдня, сходу та півночі.

У середині червня 2024 року Путін виступив з ультиматумом, заявивши, що Росія готова зупинити воєнні дії, якщо Україна віддасть усю територію Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей (зокрема неокуповану частину) і відмовиться від планів вступу в НАТО, а Захід зніме всі санкції.

Згідно із соцопитуванням, результати якого опублікували 9 жовтня, 72% жителів РФ підтримали б рішення Путіна припинити війну проти України, проте більшість проти того, щоб повернути Україні окуповані території.