"Росія уникає чесної дипломатії". Зеленський озвучив перший пункт українського плану перемоги

Зеленський: Росія повинна визнати, що Європа має незалежні держави
Фото: president.gov.ua

Коли Україна реалізує свій план перемоги, країна-агресор Росія втратить можливість загрожувати всій Європі. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 9 жовтня в Хорватії на саміті "Україна – Південно-Східна Європа", стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

"Зараз Росія уникає чесної дипломатії. І саме тому ми в Україні розробили план дій, який може подолати розрив між нинішньою ситуацією й успішним проведенням саміту миру. Для нас це план перемоги. Для кожної з ваших країн – це план надійної стабільності. Коли план буде повністю реалізований, Росія втратить здатність загрожувати нам, загрожувати Європі", – сказав Зеленський.

Президент України підкреслив, що план перемоги він уже презентував Сполученим Штатам як найбільшому донору України у сфері безпеки.

"Зараз ми ділимося його положеннями з усіма, хто може допомогти нам досягти його цілей. Ви можете допомогти з ключовою геополітичною метою. Перший пункт плану зосереджений на тому, чи буде подолано проблему дефіциту геополітичної визначеності в Європі. Чи має Україна місце в НАТО? Якщо так, і це буде належним чином підтверджено, [нелегітимний президент РФ Володимир] Путін геополітично програє", – заявив він.

За словами Зеленського, "Росія повинна визнати, що Європа має кордони, незалежні держави, і кожна з них має право обирати своє майбутнє".

"Правда полягає в тому, що прийняття Росією цієї реальності може початися лише з розуміння того, що Україна ніколи більше не буде підкорена Росією. Ваші країни й люди зацікавлені в такому результаті так само, як і ми. Ось чому запрошення України в НАТО і майбутнє членство для України були б реальними кроками до миру. Без геополітичної визначеності мир неможливий. Тож я дякую всім тим, хто сьогодні налаштований по-справжньому рішуче", – підкреслив він.

Під час виступу президент України зазначив, що Україна підписала безпекові угоди вже з 26 країнами.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Цю формулу обговорювали на Глобальному саміті миру влітку 2024 року. Росії на саміті не було.

У вересні Зеленський презентував план перемоги України президенту США Джо Байдену, на засіданні контактної групи у форматі "Рамштайн" на рівні лідерів країн 12 жовтня Україна планувала презентувати план перемоги іншим партнерам, але це засідання перенесли.

У підсумковій декларації саміту НАТО, який відбувся 9–11 липня у Вашингтоні (США), зазначено, що "майбутнє України – в НАТО".

1 жовтня FT написала, що Байден може спробувати просунути статус заявки України на членство в НАТО до кінця строку своїх повноважень.

Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше, заявив 3 жовтня під час візиту до Києва новий генеральний секретар Альянсу Марк Рютте.