США не знімають обмежень на удари їхньою зброєю по Росії, щоб це не завадило майбутньому перезавантаженню відносин із РФ – Politico

У Вашингтоні не хочуть ризикувати нацбезпекою США заради Києва, написало Politico
Фото: depositphotos.com

США не хочуть ризикувати власною національною безпекою заради України і зрештою колись захочуть перезавантажити свої відносини з Росією, тому Вашингтон не знімає дозволу на використання Україною далекобійної зброї на території РФ. Про це 23 серпня написало Politico з посиланням на посадовців США, України й інших європейських країн.

На тлі успіху української операції в Курській області Київ посилює тиск на американських представників, щоб у Штатах змінили думку про удари їхньою зброєю по РФ. Українські посадовці спілкувалися із членами Конгресу США, робили публічні заяви й зустрічалися з високопосадовцями, щоб змусити президента Сполучених Штатів Джо Байдена змінити думку щодо використання американської зброї. В іншому разі Україна зможе програти, а адміністрацію Байдена запам'ятають такою, яка "не зробила досить, коли могла", зазначило видання.

Такі заяви часом викликали гнів у Білому домі. Водночас, як написало Politico, деякі посадовці говорили українцям, що США зрештою захочуть перезавантажити відносини з Москвою, і зняття обмежень може звести нанівець ці зусилля.

Один із невказаних українських радників розповів виданню, що бачить ознаки того, що Байден може захотіти зробити "щось велике" щодо України – можливо, зняти деякі обмеження. За словами посадовця, гарантій немає, але вони "чують, що Байден постійно думає про це".

У матеріалі зазначено, що йдеться, зокрема, про британські далекобійні авіаційні ракети класу "повітря – земля" Storm Shadow, у яких є американські компоненти, а також далекобійні ракети ATACMS.

Контекст:

У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброю, надану партнерами, для ударів по території РФ.

1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що деякі країни зняли цю заборону. Представники кількох країн підтримали надання Україні права бити західною зброєю по території РФ відповідно до міжнародного права. Зокрема, про це заявили в Польщі, Франції, Чехії, Нідерландах, Швеції, Канаді, Великобританії.

США дозволили Україні бити по РФ боєприпасами GMLRS і артилерією (ідеться про прикордоння в районі північних областей України), але не ракетами ATACMS, повідомили в Білому домі.

The Washington Post написала 21 червня, що дозвіл Україні уражати цілі в Росії за допомогою американської зброї зменшив кількість ракетних обстрілів Харкова, але не зупинив літаків, які скидають плануючі бомби. За даними ЗМІ, США обмежили Україну стрільбою на відстань менше ніж 100 км від кордону.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак КАБ. Ідеться не лише про російську територію, а й про тимчасово окупований Крим, де потрібні удари на більше ніж 300 км.