Звільнили комбрига 72-ї ОМБр, яка захищає Вугледар

Вінніка переводять на вищу посаду
Фото: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців / Facebook

Командир 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, яка захищає Вугледар Донецької області, полковник Іван Віннік написав на сторінці бригади у Facebook подяку бійцям після звільнення з посади й переведення на іншу.

"Від літа 2022-го до сьогодні я мав довгий і непростий шлях. Але він не був важким, бо долав я його не сам. Поряд була вірна і вмотивована команда. Дякую кожному й кожній за ваше терпіння, волю та сили. Дякую, що слухали, чули, говорили, пропонували. Дякую за спільну боротьбу. Дякую, що були поряд. Я це дуже ціную! Для мене честь бути частиною "Чорних Запорожців", і той зв'язок, який утворився між нами, залишиться назавжди", – написав Віннік.

В оперативному командуванні "Північ" пояснили, що Вінніка призначили на вищу посаду "з метою просування по службі і для передачі бойового досвіду".

"Полковник Віннік – приклад справжнього та чесного бойового офіцера, досвідченого й людяного командира. Під його керівництвом бригада пройшла непростий шлях, проте гідно тримала визначені їй напрямки оборони. Спочатку був Бахмут, потім Вугледар, де в січні – лютому 2023 року бригада змогла відбити один із найбільших наступів за час російсько-української війни", – зазначили в командуванні.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

На території Донецької області від перших днів повномасштабної війни відбуваються бої, тут пролягає лінія розмежування.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у звіті за 24 вересня 2024 року зазначили, що росіяни намагаються оточити українських військових і змусити їх відступити з Вугледара.

За даними Forbes, після 31 місяця оборони Вугледара 72-га бригада імені Чорних Запорожців ЗСУ нібито почала відступати, щоб зайняти вигідніші оборонні позиції. 25 вересня начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін заявив, що у Вугледарі російської армії немає, у місто лише заходять ворожі диверсійно-розвідувальні групи, проте українські військові намагаються їх вибивати.