1 млн робочих місць і $50 млрд інвестицій упродовж п'яти років. Мінекономіки України презентувало стратегію економічного розвитку

Милованов: Інвестиції – це нові робочі місця
Фото: Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України / Facebook

Для стрімкого нарощування інвестицій Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України планує сконцентрувати зусилля на трьох напрямах: створенні ефективних ринків, інвестиційних ініціативах та забезпеченні сприятливого бізнес-клімату.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 17 лютого презентувало стратегію економічного зростання на найближчі п'ять років, пише офіційний сайт міністерства.

Кабінет Міністрів поставив перед собою завдання впродовж п'яти років підвищити ВВП України на 40%, створити більш ніж мільйон робочих місць і залучити понад $50 млрд прямих іноземних інвестицій.

"Саме інвестиції є наріжним каменем цієї стратегії. Інвестиції – це нові робочі місця, а робота – це можливість для українців заробляти та жити краще. Ми працюємо, щоб допомогти людям знайти легальну роботу з білою зарплатою, а якщо людина хоче працювати на себе та мати власний бізнес – створити умови для його успішного ведення", – сказав міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов.

За його словами, зношеність основних засобів виробництва в Україні становить 60%, тоді як у сусідній Словаччині – менше ніж 35%.

"Ми говоримо про інвестиції як в основні засоби та технології, так і в людський капітал. До 2024 року Україна має перейти до топової групи індексу людського капіталу, а середня тривалість життя – вирости до 75 років", – сказав Милованов.

У міністерстві планують зосередитися на трьох напрямах: створенні ефективних ринків, інвестиційних ініціативах, забезпеченні сприятливого бізнес-клімату.

"Сукупно драйвери інвестицій і зростання мають забезпечити досягнення мети в 40% зростання економіки. Для того, щоб ця амбітна програма зростання економіки через інвестиції запрацювала, нам потрібно тримати темп. Президент, уряд, парламент та місцеві органи самоврядування мають продовжити працювати єдиною командою", – резюмував Милованов.

22 січня на Всесвітньому економічному форумі в Давосі президент України Володимир Зеленський озвучив ідею про персонального опікуна з боку держави для великих інвесторів, Investment Nanny. Президент пояснив, що "якщо інвестор принесе в Україну $100 млн і більше, то він отримає особистого менеджера, який знає п'ять мов і працюватиме із клієнтом цілодобово".

"Цей менеджер вирішуватиме всі проблеми інвестора в будь-який час. У них будуть державні гарантії. А тих, хто інвестує в наступні два роки у приватизацію в Україні $10 млн і більше, ми звільняємо від податку на прибуток", – сказав глава держави.