"Архів райських островів": топ-менеджер "Нафтогазу" створив в офшорі компанію для виведення валюти з України

Менеджер "Нафтогазу" "засвітився" у "Документах райських островів"
Фото: EPA

У 2016 році на острові Мен для одного з тодішніх топ-менеджерів НАК "Нафтогаз України" Сергія Олексієнка було засновано офшорну компанію з виведення грошей всупереч валютним обмеженням, які діяли в Україні. Про це йдеться у журналістському розслідуванні за матеріалами Paradise Papers.

Уповноважений з перспективних проектів публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" Сергій Олексієнко на початку 2016 року створив на острові Мен офшорне підприємство з метою виведення з України валюти в обхід чинним обмеженням. Про це повідомляє "Громадське", журналісти якого взяли участь у розслідуванні матеріалів архіву юридичної компанії Appleby із Бермудських островів, які дістали назву Paradise Papers, або "Документи райських островів".

Компанія Олексієнка Pioneer Foundation проіснувала 14 місяців, випливає з документів Paradise Papers.

За даними журналістського розслідування, у 2016 році Олексієнко планував скористатися послугами юристів з острова Мен, щоб перерахувати $1 млн на рахунки фонду. До схеми виведення коштів могло бути залучено "Альфа-Банк", а рахунок для фонду Олексієнка вирішили відкрити в "Банку Кіпру".

Поки невідомо, чи відбулася транзакція. Серед документів, що опинилися в розпорядженні журналістів проекту "Слідство.Інфо", – записи та електронне листування двох юридичних компаній, Appleby з острова Мен та української Avellum Partners.

Згідно з отриманою інформацією, Олексієнко хотів обійти обмеження, уведені Національним банком України. Водночас такі грошові перекази були незаконними – українська влада намагалася стабілізувати гривню.

Відео: Громадське Телебачення / YouTube

Острів Мен – британське володіння в Ірландському морі, один із найбільших офшорних центрів світу.

Раніше Сергій Олексієнко був інвестиційним банкіром, із липня 2014 року він почав працювати в "Нафтогазі". Нині є членом правління компанії "Укртрансгаз", дочірнього підприємства НАК "Нафтогаз України".

5 листопада журналісти проекту "Слідство.Інфо" опублікували розслідування про офшори президента України Петра Порошенка, посилаючись на матеріали Paradise Papers.

Загалом в архіві, доступ до якого дістали учасники Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, а також Центру розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), згадано імена понад 120 політиків із майже 50 країн світу, а також підприємців, спортсменів, артистів.