"Безпрецедентний спад економіки ЄС". Лагард повідомила, що падіння ВВП прогнозують на рівні 5–12%

Лагард: ЄЦБ прогнозує різке падіння ВВП єврозони у другому кварталі 2020 року
Фото: EPA

За песимістичного сценарію на економіку ЄС може чекати скорочення на 15% у другому кварталі 2020 року, заявила очільниця Європейського центробанку, ексдиректорка МВФ Крістін Лагард.

Європейський центральний банк прогнозує "безпрецедентний спад" європейської економіки у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19. Про це 30 квітня на відеоконференції за підсумками минулого тижня заявила очільниця Європейського центробанку, колишня директорка-розпорядниця МВФ Крістін Лагард.

За її словами, глибина падіння залежатиме від тривалості карантину, який діє в різних країнах єврозони у зв'язку з пандемією коронавірусу.

"Ураховуючи високу невизначеність щодо кінцевих масштабів економічних наслідків, сценарії, підготовлені співробітниками ЄЦБ, передбачають, що ВВП єврозони може впасти на 5–12% цього року", – сказала глава регулятора.

За словами Лагард, ЄЦБ прогнозує різке падіння ВВП єврозони у другому кварталі 2020 року. За песимістичного сценарію падіння ВВП може становити 15%.

Вона зазначила, що відновлення європейської економіки після кризи, спричиненої COVID-19, розпочнеться 2021 року.

У зв'язку з карантином, запровадженим через епідемію, у багатьох країнах світу закрили більшість підприємств, що спровокувало масштабну економічну кризу. За оцінками МВФ, це найсерйозніша криза з часів Великої депресії.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Станом на 30 квітня коронавірусною інфекцією заразилося 3,21 млн осіб, із них 228 тис. – померли, 991 тис. – одужали, повідомляє американський Університет Джонса Гопкінса.