Данилишин заявив, що визнання націоналізації "ПриватБанку" незаконною суттєво не вплинуло на курс гривні

"ПриватБанк" було націоналізовано 19 грудня 2016 року
Фото: ЕРА

Визнання Окружним адміністративним судом Києва незаконною приватизації "ПриватБанку" не матиме значного впливу на банківську систему та економіку України, уважає голова ради Нацбанку України Богдан Данилишин.

Голова ради Національного банку України Богдан Данилишин заявив, що визнання націоналізації "ПриватБанку" незаконною суттєво не вплинуло на курс гривні. Він написав про це 19 квітня у Facebook.

"На мою особисту експертну думку, вказане рішення Окружного адміністративного суду міста Києва не буде мати істотного впливу ні на стан економіки України, ні на роботу банківської системи. Теперішня реакція фінансових ринків на подію є тимчасовою", – зазначив він.

Данилишин згадав, що кілька днів тому міжнародне рейтингове агентство Standard & Рoor's підтвердило стабільний кредитний рейтинг України.

"Доволі оптимістично на розвиток економіки України дивляться ключові партнери нашої країни з числа міжнародних фінансових установ. Зокрема, Світовий банк прогнозує зростання української економіки на 2,9% у поточному році, Міжнародний валютний фонд – на 2,7%", – повідомив голова ради НБУ.

Він додав, що 2018 рік українська банківська система закінчила з прибутком 21,7 млрд грн, уперше із 2014 року.

"Наразі банківська система має достатній запас ліквідності і працює у штатному режимі. У січні – лютому 2019 року платоспроможні банки отримали 8,7 млрд грн чистого прибутку (2018-го – 3,99 млрд грн)", – зазначив Данилишин.

За його словами, ситуація на фінансовому ринку України є стабільною.

"Наразі події навколо "ПриватБанку" суттєво на курс не вплинули. Міжбанк сьогодні відкрився середніми котируваннями на купівлю-продаж 26,85/26,95, але приблизно об 11.00 котирування опустилися до 26,86/26,90. Готівковий ринок був більш вразливим, на початок дня середній курс продажу зріс до 27,13 грн за долар, але думаю, це тимчасове явище, оскільки на міжбанку вже є зворотна тенденція. Ніяких екстраординарних випадків не спостерігається", – підсумував голова ради НБУ.

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – було націоналізовано 19 грудня 2016 року.

Колишній акціонер "ПриватБанку" Ігор Коломойський говорив, що після виборів президента України сподівається одержати компенсацію у зв'язку з націоналізацією "ПриватБанку" "в тому чи іншому вигляді". Він також сказав, що не збирається повертати банк у власність, але хоче повернути $2 млрд його капіталу.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Коломойського до Національного банку України та Кабінету Міністрів про незаконність націоналізації "ПриватБанку". У НБУ заявили, що оскаржать це рішення. Міністерство фінансів України також подасть апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду.

Президент України Петро Порошенко заявляв, що в разі перемоги на президентських виборах шоумена Володимира Зеленського Коломойський планує повернути "ПриватБанк" у власність, у цьому разі Україні загрожує економічна криза.

Голова Нацбанку України Смолій заявив, що законодавством не передбачено процедури повернення націоналізованих активів попереднім власникам, але якщо рішення суду набуде чинності, Фонд гарантування вкладів повинен буде виплатити клієнтам банку понад 100 млрд грн, що може істотно вплинути на інфляцію.