Данилюк: Колишні власники "ПриватБанку" не зможуть повернути його через суд

Данилюк: "ПриватБанк" – найнадійніший банк у країні
Фото: Олександр Данилюк / Oleksandr Danyliuk

9 червня колишній акціонер "ПриватБанку" Ігор Коломойський подав проти Національного банку України позов із вимогою розірвати договір поруки за кредитами націоналізованого "ПриватБанку". Міністр фінансів Олександр Данилюк уважає, що це "тактика відволікання".

Колишні акціонери "ПриватБанку" Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов не зможуть повернути фінустанови через суд. Про це в інтерв'ю телеканалу "24" розповів міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Абсолютно нереально. Просто зрозуміло, що це якась інша тактика: ускладнити процес, трохи відволікти увагу від тих, хто дійсно відповідальний. І це основний момент", – прокоментував він позови колишніх власників банку.

Данилюк зазначив, що до націоналізації "ПриватБанк" мав портфель зобов'язань, майже на 100% пов'язаний із кредитуванням однієї фінансової групи.

"Тобто гроші збирали з мільйонів людей, щоб фінансувати одну групу", – заявив він.

За словами міністра фінансів, державі довелося докапіталізувати "ПриватБанк" на 116,8 млрд грн.

"Ми це зробили – це наше зобов'язання як власника. Після цього аудит виявив, що додатково було виведено (колишніми власниками."ГОРДОН") ще 38,6 млрд грн", – розповів Данилюк.

Зараз витрачання коштів, які "влили" в банк, контролюють менеджмент і наглядова рада.

"Наглядову раду в нас сформовано за новим принципом, там є не тільки представники держави, але також банкіри зі світовим ім'ям. Я вважаю, це найякісніша наглядова рада, яка існує в державному секторі", – сказав глава Мінфіну.

Данилюк також повідомив, що радниками "ПриватБанку" щодо питання реструктуризації кредитів, наданих колишніми власниками, є компанії Rothshield і Ernst & Young. В офіційному повідомленні Мінфіну також згадують третю компанію – FinPoint.

Міністр фінансів уважає, що "ПриватБанк" – "найнадійніший банк у країні з найбільшою кількістю вкладників, який зараз дуже успішно працює".

21 грудня 2016 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб підписав договір про продаж 100% акцій "ПриватБанку" Міністерству фінансів України.

5 червня Центр із розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP повідомив, що "ПриватБанк" протягом 2015–2016 років видав понад $1 млрд кредитів 28 харківським фірмам, яких контролювали особи, пов'язані з Коломойським.

9 червня Коломойський подав проти Національного банку України позов із вимогою розірвати договір поруки за кредитами націоналізованого "ПриватБанку". Заступник голови НБУ Катерина Рожкова стверджує, що в позовній заяві бізнесмен "писав про рейдерство з боку держави".

2 липня Міністерство фінансів України опублікувало лист колишніх головних акціонерів "ПриватБанку" Коломойського і Боголюбова до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням націоналізувати банк, який датується 16 грудня 2016 року. У цьому листі Коломойський і Боголюбов зобов'язалися реструктуризувати кредити банку до 1 липня 2017 року. У разі реструктуризації до липня 75% кредитного портфеля фінустанови передбачали можливість пролонгації терміну реструктуризації низки кредитів до 1 січня 2018 року.

3 липня в НБУ заявили, що держава готується до юридичної процедури стягнення коштів через закінчення строку, до якого Коломойський і Боголюбов зобов'язалися реструктуризувати кредитний портфель "ПриватБанку". Цього ж дня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що Генеральна прокуратура України, НАБУ і САП розслідують кілька справ, пов'язаних із "ПриватБанком".

4 липня голова правління "ПриватБанку" Олександр Шлапак, який подав у відставку, заявив, що відкрили кримінальне провадження щодо колишніх власників фінустанови.

7 липня Національне антикорупційне бюро заявило, що держава зазнала збитків у розмірі докапіталізації банку на 116,8 млрд грн.