"Доступні кредити 5–7–9%". Кабмін України розширив програму

На засіданні 29 квітня уряд розширив можливості програми для допомоги малому і середньому бізнесу
Фото: kmu.gov.ua

Згідно з рішенням уряду, представники малого та середнього бізнесу зможуть одержувати кредити рефінансування під 0% без обмеження суми.

На засіданні 29 квітня український уряд розширив список можливих учасників програми "Доступні кредити 579%", повідомила пресслужба Кабінету Міністрів.

Одержати рефінансування під 0% зможуть суб'єкти підприємництва, чий річний дохід не перевищує 10 млн.

"Знімається обмеження максимальної суми кредиту на таке рефінансування. Обмежується лише сума державної підтримки, що надається суб'єкту підприємництва, яка сукупно не може перевищувати за будь-який трирічний період 200 тис.", – поінформували в уряді.

Окрім того, позичальники дістануть можливість рефінансувати свої чинні кредити за ставкою 3%, 5%, 7% або 9% річних (залежно від категорії кредиту) на строк до п'яти років на суму до 3 млн грн.

В уряді уточнили, що обидва види рефінансування доступні для позичальників, які мають кредити в будь-якому банку України.

Також бізнес дістане можливість оформити відтермінування зі сплати не тільки тіла кредиту, але й відсотків на строк до дев'яти місяців.

Програма "Доступні кредити 579%" для малого та середнього бізнесу стартувала в лютому. Її реалізує Фонд розвитку підприємництва. У Міністерстві фінансів повідомляли, що програма передбачає створення умов для здешевлення і доступності кредитів через компенсацію відсоткової ставки до рівня 5%, 7% і 9% річних за кредитами в національній валюті, а також надання часткових гарантій.

У середині квітня уряд уже розширював програму. Він дозволив брати участь у ній підприємствам із річним доходом до 100 млн грн і збільшив максимальну суму кредиту до 3 млн грн.

Одержати позику за програмою "Доступні кредити 579%" можна у чотирьох держбанках ("ПриватБанк", "Ощадбанк", "Укргазбанк", "Укрексімбанк") і трьох комерційних банках ("Львів", "Альянс" та ПУМБ).

У Мінфіні прогнозували, що до кінця року програмою скористається приблизно 50 тис. позичальників. 27 квітня виданню "Бабель" повідомили в міністерстві, що банки підписали з підприємцями 369 кредитних договорів на загальну суму 232,6 млн грн. Найчастіше позики дають аграріям (57%) і представникам роздрібної торгівлі (18%). Загалом було подано 17 348 заявок, 943 із них відхилили.