Fitch погіршило прогноз щодо рейтингу України

Fitch достроково переглянуло суверенний рейтинг України
Фото: depositphotos.com

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг України на рівні B і погіршило прогноз щодо нього до "стабільного" через вплив пандемії коронавірусу на економіку України.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України на рівні B і погіршило прогноз щодо нього з "позитивного" до "стабільного", повідомляли на сайті агентства 22 квітня.

В агентстві зауважили, що плановою датою перегляду суверенного рейтингу України було 4 вересня, але те, що відбувається у країні, вимагає відхилення від календаря.

Експерти Fitch пояснили, що перегляд прогнозу щодо рейтингу України обумовлено значним впливом пандемії коронавірусу на економіку країни. За їхніми прогнозами, через пандемію вона скоротиться 2020 року на 6,5% після зростання на 3,2% 2019 року, але 2021 року почне відновлюватися і зросте до 3,5%.

"Підвищені макроекономічні та фіскальні ризики, пов'язані з цим безпрецедентним глобальним шоком, частково звернуть назад поліпшення в Україні в останні роки у плані зниження боргового тягаря, нормалізації перспектив зростання після геополітичних та економічних криз 20142015 років та зменшену волатильність такого зростання", – зазначили у Fitch.

Аналітики агентства вважають, що шок буде частково пом'якшено низькою залежністю від туризму, порівняно більш диверсифікованим товарним експортом і зниженням цін на нафту.

Fitch прогнозує збільшення дефіциту держбюджету України до 7,1% ВВП 2020 року проти 2% 2019 року і первісною ціллю в розмірі 2,1%, що пов'язано зі зниженням збору податків, збільшенням витрат на соціальні потреби та охорону здоров'я, а також створенням фонду для боротьби з коронавірусом (1,6% ВВП).

Нинішній рейтинг на рівні B із позитивним прогнозом агентство Fitch установило у вересні 2019 року, за підсумками виборів до Верховної Ради і призначення "прозахідного уряду Олексія Гончарука".

6 березня Fitch підтвердило цей рейтинг України. Тоді аналітики агентства заявили, що Україна досягла значного прогресу "в отриманні законодавчого схвалення для низки реформ". Якщо їх реалізують, то це може "усунути структурні недоліки, які впливають на перспективи зростання та якість інститутів в Україні".

У Міністерстві фінансів України пояснювали, що рейтинг міжнародних агентств впливає на довіру до України, а також зниження вартості запозичень.