Генпрокуратура підозрює Адміністрацію морпортів України в завданні державі майже 10 млн грн збитків

На ремонт судна виділили 49 млн грн бюджетних коштів
Фото: dumskaya.net

Правоохоронці проводять обшуки в офісних приміщеннях і місцях проживання осіб, яких підозрюють у причетності до можливого розкрадання 10 млн грн під час ремонту судна "Олександр Охрименко", повідомили в Генпрокуратурі України.

Генеральна прокуратура (ГПУ) підозрює Адміністрацію морських портів України в завданні державі майже 10 млн грн збитків під час ремонту судна "Олександр Охрименко", повідомляють на сайті ГПУ.

Кримінальне провадження відкрили за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Ним займається департамент із розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ при оперативному супроводі Головного управління контррозвідувального захисту економіки Служби безпеки України.

"Установлено, що протягом 2016 року службові особи ДП "Адміністрація морських портів України" організували та провели конкурсні торги щодо визначення виконавця робіт по ремонту суднових технічних засобів та корпусних конструкцій морського судна-буксира "Олександр Охрименко", який належить державі та перебуває в користуванні державного підприємства. Переможцем зазначених торгів визначено ТОВ "Міленіум Меритайм", з яким і було укладено відповідний договір", – зазначили в прокуратурі.

Посадових осіб Адміністрації морських портів України підозрюють у тому, що за попередньою змовою з посадовими особами "певного суб'єкта господарювання" й інших компаній протиправно виготовили та використали документи про обсяги та вартість ремонтних робіт, на підставі яких на банківські рахунки переможця конкурсних торгів надійшли бюджетні кошти в сумі 49 млн грн.

За даними ГПУ, 5 млн грн переказали на банківські рахунки інших суб'єктів господарювання, які жодних послуг із ремонту судна-буксира "Олександр Охрименко" не надавали.

"Таким чином, унаслідок указаних неправомірних дій державі завдано збитків на суму майже 10 млн грн. На даний час на території трьох областей проводяться санкціоновані обшуки в офісних приміщеннях та місцях проживання осіб, які причетні до вчинення злочину, зокрема і на морському судні-буксирі "Олександр Охрименко", – ідеться в повідомленні.

Портал "Наші гроші" писав, що "Міленіум Меритайм" була створена в травні 2014 року. Нею володіє бізнесмен Владислав Шевяков, який раніше займався продавав доменний шлам. З листопада 2015 по квітень 2016 року компанія отримала підрядів на 100,76 млн грн.