Гройсман: Ми будемо обговорювати виключення пункту про земельну реформу з програми співпраці із МВФ

Гройсман хотів би переглянути програму співпраці з Фондом
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що хотів би почати нову програму співпраці із МВФ.

Київ обговорить із Міжнародним валютним фондом (МВФ) виключення пункту про земельну реформу з поточної програми співпраці. Про це прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив на інвестиційній конференції Dragon Capital у Лондоні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я не очікую, що МВФ його забере, це буде рішення МВФ, ми будемо вести діалог і про це дискутувати", – зазначив прем'єр.

Він додав, що як глава уряду хотів би почати нову програму співпраці з Фондом, "щоб максимально ефективно створити план дій для нашої роботи".

У квітні 2017 року МВФ виділив Україні транш на $1 млрд. Також було опубліковано меморандум співпраці МВФ з Україною, у якому йдеться про важливість проведення реформи пенсійної системи і запуску ринку землі сільгосппризначення.

26 травня в місії МВФ в Україні заявили, що Фонд очікує від України ухвалення Радою земельної та пенсійної реформ.

3 липня видання AgroPortal повідомило з посиланням на джерело, що президент України Петро Порошенко попросив главу Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард зняти питання про запуск ринку землі як обов'язкову умову для надання МВФ чергового траншу і вона погодилася.

Гройсман заявив 4 липня, що МВФ відкладе виділення п'ятого траншу фінансової допомоги Україні. За його словами, причиною затримки стало те, що Верховна Рада не встигла провести необхідних для виділення кредиту реформ до початку літніх канікул. Гройсман сказав, що незважаючи на те, що робота над пенсійною реформою йде за графіком і роблять кроки для створення антикорупційного суду, законопроект про земельну реформу не було подано вчасно.

Агентство "Інтерфакс-Україна" написало 5 липня, що МВФ готовий виключити земельну реформу з умов виділення Україні грошей, оскільки між Фондом та Кабінетом Міністрів немає згоди щодо деяких важливих позицій майбутньої реформи, а її проекту ще не розроблено.

6 жовтня 2016 року Верховна Рада України продовжила мінімум до 2018 року мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.