Кабмін України опублікував постанову про зниження ціни газу для населення

Постанову про зниження ціни на газ застосовують із 1 квітня 2019 року
Фото: ЕРА

Кабінет Міністрів постановив, що НАК "Нафтогаз України" у разі падіння ринкових цін на газ може продавати його побутовим споживачам за ціною для промислових споживачів.

Кабінет Міністрів України залишив чинними обмеження за максимальною вартістю газу для населення, прив'язавши ціни на газ для промислових і побутових споживачів. Це дає змогу НАК "Нафтогаз України" в разі падіння ринкових цін на газ відпускати паливо для населення за меншою ціною. Постанову від 3 квітня опубліковано на офіційному сайті Кабміну.

"Кабінет Міністрів України постановляє: установити, що акціонерне товариство "НАК "Нафтогаз України" здійснює на умовах і в порядку, визначених Кабінетом Міністрів України, продаж/постачання природного газу постачальникам для потреб побутових споживачів... за ціною, що визначається як середня арифметична ціна газу, за якою акціонерне товариство "НАК "Нафтогаз України" пропонує газ промисловим споживачам за умови попередньої оплати в попередньому до місяця постачання газовому місяці, але не вище ніж ціна, встановлена Кабінетом Міністрів України", – ідеться в документі.

Постанова набуває чинності із дня опублікування, її застосовують із 1 квітня 2019 року.

3 квітня Кабмін України ухвалив рішення, що НАК "Нафтогаз України" має можливість знижувати ціну для побутових споживачів, якщо кон'юнктура газового ринку демонструє зниження цін на газ для промисловості; права підвищувати вартість кубометра до більше ніж 8,55 грн у НАК немає. У "Нафтогазі" заявили, що знизили вартість кубометра газу для населення на 17 копійок.

Кабінет Міністрів України 19 жовтня 2018 року ухвалив рішення підвищити з 1 листопада 2018 року ціни на газ для населення на 23%, до 8550 грн за 1000 м&³3;.

Згідно з меморандумом між Україною та МВФ у межах нової програми співпраці, ціна на газ для населення має знову зрости з 1 травня 2019 року. Регулювання цін мають скасувати до 1 травня 2020 року.