Коболєв: Незважаючи на підвищення, ціна на газ для населення України все ще істотно нижча від європейської

Коболєв: Ринок газу в Європі є для нас фактично еталоном ціни, оскільки ми його звідти імпортуємо
Фото: ЕРА

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв зазначив, що Україна купує газ на європейському ринку, на якому ціни на енергоносії нещодавно пішли вгору.

Ціна газу на європейському ринку залишається вищою, ніж в Україні. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"Є ринкові процеси, які відбуваються на ринку газу в Європі, який є для нас фактично еталоном ціни, оскільки ми його звідти імпортуємо. На цьому ринку нещодавно відбулося суттєве зростання ціни. І, незважаючи на недавнє підвищення ціни на газ в Україні, ціна на газ для населення все ще суттєво нижча від європейської ринкової ціни газу, яка має бути в Україні", – зазначив він.

Комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко уточнив, що в середньостроковій перспективі, якщо уряд України не буде визначати ціну на газ, а вона визначатиметься завдяки попиту і пропозиції, в Україні встановиться реальна ціна на газ.

"Якщо люди з одного боку побачать ринкові ціни, а з іншого боку отримають реальні гроші коштом підвищення зарплат і пенсій, вони самі вирішуватимуть, скільки їм споживати газу. Ми очікуємо, і це підтверджено досвідом інших країн, що люди починають менше споживати газу завдяки термоізоляції та енергозбереженню. З іншого боку, видобувні компанії оптимізують видобування, завдяки цьому ми побачимо нову ринкову рівновагу. Яка покаже ринкову ціну", – розповів він.

19 жовтня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціна на газ в Україні підвищиться на 23,5%. Отже, вартість газу для населення становитиме 8550 грн за 1000 м&³3;. До 1 листопада населення буде отримувати газ за попередньою ціною – 6958 грн за 1000 м&³3;.

Газета "Дзеркало тижня" порівнювала ціни на газ для населення у березні 2018 року у столицях європейських країн. Жителі Києва тоді платили $281 за 1000 м&³3;, тоді як найнижчі ціни в ЄС  – $398 за 1000 м&³3; – були в Бухаресті (Румунія), найвищі – $2987 за 1000 м&³3; – у Стокгольмі (Швеція).