Коломойський: Мені не потрібен "ПриватБанк". Але там лежало $2 млрд. Нехай повернуть, і немає питань

Коломойський: У "ПриватБанку" був капітал, аудит проводили, перевірки. Такого не може бути, щоб 20 років поспіль хтось водив когось за ніс
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Бізнесмен Ігор Коломойський, який оскаржує націоналізацію "ПриватБанку", заявив, що вимога компенсації збитків – питання не грошей, а принципів.

Колишній топ-акціонер "ПриватБанку" мільярдер Ігор Коломойський не має наміру повертати цю фінустанову у власність, але хоче повернути її капітал. Про це він заявив у інтерв'ю "Економічній правді", опублікованому 8 квітня.

"Мені незрозуміла позиція держави. Вони хочуть залишити собі "ПриватБанк"? Нехай залишають. Мені не потрібен "ПриватБанк". Але там лежало $2 млрд капіталу. Нехай повернуть, і немає питань", – сказав підприємець.

За його словами, після націоналізації держава "просрала весь кредитний портфель банку, водночас докапіталізацію в розмірі 155,4 млрд грн проводили не "живими" грошима, а держоблігаціями. Коломойський наголосив, що не вимагає вилучення суми, виділеної для докапіталізації.

"Я не просив про це. Вони ж грошима ці мільярди не вносили. Нехай заберуть свої папірці та змусять засунути собі в одне місце... До того, як вони не засунули ці папірці в банк, тому що нібито в ньому не було капіталу, у ньому ж був капітал, аудит проводили, перевірки, регулятор якось до цього ставився. Такого не може бути, щоб 20 років поспіль хтось водив когось за ніс", – обурився бізнесмен.

Він сказав, що сподівається дістати справедливу оцінку того, що сталося в суді.

"Я нікуди не поспішаю. Для мене це не питання життя і смерті. Питання не в грошах, а в принципі", – підсумував Коломойський.

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – було націоналізовано 19 грудня 2016 року.

У грудні 2017 року "ПриватБанк" подав у суд на колишніх власників – Коломойського і Геннадія Боголюбова. Позивачі стверджують, що бізнесмени вивели з банку приблизно $1,9 млрд, здійснивши низку незаконних операцій з уявними кредитами.

19 грудня 2017 року лондонський суд видав наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова і шести компаній, які їм, імовірно, належать або перебувають під їхнім контролем. У рішенні від 23 листопада 2018 року суддя залишив всесвітній арешт активів чинним.

У лютому 2019 року Коломойський і кіпрська компанія Triantal Investments Ltd. оскаржили в Господарському суді Києва націоналізацію "ПриватБанку".

Коломойський говорив, що після виборів президента України сподівається одержати компенсацію у зв'язку з націоналізацією "ПриватБанку" "в тому чи іншому вигляді".