Контрактів на пряме постачання газу з Росії зараз немає – "Нафтогаз"

Вітренко: Ми не купуємо газ напряму в "Газпрому" не тому, що українські політики ухвалили таке героїчне рішення
Фото: Виталий Щербенко / Facebook

В України є законодавчі можливості закуповувати газ безпосередньо у "Газпрому", але практичних підстав, щоб це обговорювати, зараз немає, заявив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Контрактів і переговорів щодо купівлі газу в Росії зараз немає, заявив у ефірі "Радіо Свобода" 12 січня виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Відповідаючи на запитання, чи може з'явитися якась дочірня компанія "Нафтогазу", що займатиметься купівлею газу безпосередньо в "Газпрому", Вітренко сказав: "Могла б. Але немає таких контрактів, немає таких планів, немає таких переговорів, думок. Теоретично все можливо у світі, але практичних підстав для того, щоб це обговорювати, зараз немає".

"З одного боку, у нас зараз є законодавчі можливості для прямих поставок із "Газпрому", і раніше були. Нічого не змінилося. Ми не купуємо газ напряму в "Газпрому" не тому, що українські політики ухвалили таке героїчне рішення не купувати газ у Росії, а тому, що Росія припинила поставки газу. І наше завдання як "Нафтогазу" і моєї команди було в тому, що в ситуації, коли ми розуміли, що росіяни припинять поставки газу, знайти альтернативні можливості забезпечити потреби українських споживачів у газі з Європи. От що ми робили", – зазначив Вітренко.

10-річний контракт між Україною та Росією щодо постачання і транзиту газу закінчився 31 грудня 2019 року. З осені 2015-го Україна не імпортує природного газу за контрактом із "Газпромом", закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

Україна, Євросоюз і Росія внаслідок тристоронніх переговорів підписали п'ятирічний контракт на транзит газу з 1 січня 2020 року. Згідно з документом, мінімальні гарантовані обсяги прокачування в перший рік становитимуть 65 млрд м&³3; газу, а потім – по 40 млрд м&³3; протягом наступних чотирьох років.