Вітренко: Зберігши транзит газу, ми вберегли внутрішніх споживачів від суттєвого зростання тарифу

Новий договір про транзит сторони підписали у кінці грудня 2019 року
Фото: ЕРА

За словами виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, для газотранспортної системи України немає поняття "точка беззбитковості".

Якби з Росією не підписали договору про транзит, вартість газу для українських споживачів зросла б. Про це повідомив 8 січня LIGA.net виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Його запитали, який обсяг газу потрібно прокачувати по газотранспортній системі (ГТС) України, "щоб вона працювала беззбитково".

"ГТС у нас єдина і для транзиту, і для внутрішнього використання. Внутрішнє транспортування газу є, незалежно від того, є транзит чи ні. Поняття точки беззбитковості взагалі не існує. Тому що ми як країна зацікавлені, щоб система працювала. Тому, якби транзиту не було, тариф на транзит суттєво б зріс. Зберігши транзит, ми вберегли внутрішніх споживачів від суттєвого зростання тарифу", – пояснив Вітренко.

10-річний контракт між Україною та Росією про постачання і транзит газу закінчився 31 грудня 2019 року. З осені 2015-го Україна не імпортує природного газу за контрактом із "Газпромом", закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

30 грудня 2019 року стало відомо, що Україна, Євросоюз і Росія за результатами тристоронніх переговорів підписали п'ятирічний контракт на транзит газу. Згідно з документом, мінімальні гарантовані обсяги прокачування в перший рік становитимуть 65 млрд м&³3; газу, а потім – по 40 млрд м&³3; протягом наступних чотирьох років.

13 грудня 2019 року в "Нафтогазі" повідомили, що ціна на газ для населення і підприємств теплокомуненерго в січні 2020 року становитиме 5500 грн за 1 тис. м&³3; без ПДВ і витрат на транспортування, що на 12% менше, ніж рік тому.