Корольчук: Не думав, що Лещенко не відрізняє поставок і розподілу електроенергії від генерації. Мова про відверту маніпуляцію і неправду

Юрій Корольчук: Я не сумніваюся, що сам Лещенко закінчив явно більше трьох класів і дуже добре розуміє, що обленерго й генерація електроенергії – це взагалі два різні ринки
Фото: radiosvoboda.org

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає свідомою маніпуляцією критику нардепа від Блоку Петра Порошенка Сергія Лещенка щодо купівлі групою ДТЕК двох обленерго.

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук заявив у Facebook, що народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко вводить своїх читачів у оману, коли стверджує, що групу ДТЕК неправильно "виправдав" Антимонопольний комітет України (АМКУ).

"Народні депутати ліниві, довго відпочивають, не люблять нічого робити і живуть за принципом "шоби-то робити, аби нічого не робити". Сергій Лещенко, народний депутат від Блоку Петра Порошенка, як виявилося, також любить довго відпочивати. Лише через два тижні він вирішив згадати, що був на засіданні АМКУ, де розглядали і закрили справу про монополізм ДТЕК. Але в контексті купівлі компанією ДТЕК двох підприємств обленерго – "Київобленерго" і "Одесаобленерго". Ну я знав, що у нас обрали депутатами багатьох людей із трьома класами освіти. Але Сергій Лещенко здивував своєю безграмотністю! Ну навіть розчарував. Не думав, що знаний журналіст-розслідувач не відрізняє обленерго (поставки і розподіл електроенергії) від генерації (виробництво електроенергії). Я би на місці Лещенка згадав тоді ще облгази, газзбути, АЕС, ГЕС і так далі по списку. Гулять – так гулять!" – заявив Корольчук.

Експерт вважає, що йдеться про свідому маніпуляцію.

"Я не сумніваюся, що сам Лещенко закінчив явно більше трьох класів і дуже добре розуміє, що обленерго й генерація електроенергії – це взагалі два різні ринки. Від слова абсолютно. Ну і вже заради підтримки колишнього іміджу журналіста-розслідувача Лещенко міг уже написати, що "Київобленерго" і "Одесаобленерго" купила структура "ДТЕК Нафтогаз". І вже представники фінансового ринку дали оцінку, що компанія заробила на видобутку й продажі газу. Сказав би я, що Сергій Лещенко вводить в оману своїх читачів. Але тут уже мова йде навіть не про оману, а про відверту маніпуляцію і неправду. І ось такі люди сидять у нас у парламенті..." – написав Корольчук.

4 січня група ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова заявила про намір сконцентрувати 68,2949% акцій АТ "Одесаобленерго" і 93,9978% ПАТ "Київобленерго". Договори укладено з умовою, що їх буде завершено після отримання необхідних дозволів державних інстанцій разом із погодженням антимонопольних органів.

28 грудня Антимонопольний комітет ухвалиив, що монополій на ринку електроенергії немає і справу про можливе зловживання панівним становищем із боку групи ДТЕК має бути закрито. У 2015–2017 роках частка групи ДТЕК на ринку генерації електроенергії становила від 24 до 26%, це відповідає закону про захист економічної конкуренції, згідно з яким монополією визнано компанію з часткою понад 35%, зауважили в АМКУ.