Кравцов: "Укрзалізниця" не буде заручником змов і схем у питанні закупівлі пального

Євген Кравцов: Недобросовісних постачальників не влаштовують прозорі, зрозумілі, а головне, передбачувані правила гри
Фото: Євген Кравцов / Facebook

"Укрзалізниця" закупить дизельне паливо на аукціоні за ринковою ціною і не дасть можливості недобросовісним постачальникам накручувати вартість через блокування або оскарження тендера, заявив в.о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов.

Сформовану на останньому аукціоні ProZorro 12 грудня ціну на закупівлю дизельного палива для "Укрзалізниці" буде знижено, оскільки на ринку вона впала, але компанія не могла змінити умов тендера через те, що процедуру оскаржив Антимонопольний комітет. Про це "Укрзалізниця" повідомляє 13 грудня на своєму офіційному сайті.

У компанії пояснили, що аукціон виграли три постачальники: ТОВ "Анвітрейд" (на 12 тис. тонн), ТОВ "Фірма ФІДЕ" (10 тис. тонн) і ТОВ "Торговий дім "Сокар Україна" (10 тис. тонн), в офіційних листах вони повідомили про готовність знизити ціну під час підписання договорів. Тендер було оголошено ще 19 жовтня, відтоді очікувана ціна 34,8 тис. грн за тонну на ринку знизилася, "Укрзалізниця" також знижувала її в умовах аукціону, востаннє це зробили 15 листопада – до 32,5 тис. грн, але того самого дня процедуру оскаржив Антимонопольний комітет України. За законом під час оскарження зміни в умови тендера вносити вже не можна, тому ціна залишилася на цьому рівні. Скаргу АМКУ розглянули 30 листопада і в підсумку не задовольнили, зазначають в "Укрзалізниці".

Протягом останнього року компанії вдалося здійснити низку заходів, які не дали змоги зробити "Укрзалізницю" заручником змов і схем в питанні закупівлі пального, заявив в.о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов.

"Системоутворюючим для нас тут є перехід на формульне ціноутворення. Утім, компанія все одно постійно стикається зі спробами блокування чи оскарження закупівельних процедур, у тому числі і через Антимонопольний комітет, із боку недобросовісних постачальників, яких не влаштовують прозорі, зрозумілі, а головне, передбачувані правила гри, – зазначив він. – Вартість дизеля має відповідати ринковій, а якщо хтось намагатиметься діяти інакше, безпідставно накручуючи ціну, у нас завжди є право скасувати торги й оголосити нові".

Кравцов доручив провести службове розслідування дій посадових осіб щодо наявності порушень законодавства або ознак зловживання.

"Щодо ситуації, про яку сьогодні повідомили окремі ЗМІ: жодного договору на закупівлю 32 тис. тонн палива ще не укладено. Моя принципова позиція: вартість дизеля має відповідати ринковій ціні. Компанія більше року купує пальне виключно за ринковою ціною, і ми продовжимо таку практику", – написав керівник у своєму Facebook.

В "Укрзалізниці" нагадали, що вона закуповує дизпаливо із застосуванням формульної зміни ціни з огляду на котирування Platts, перша і єдина серед держкомпаній України.

"Завдяки запровадженню формульного розрахунку вартості пального "Укрзалізниця" з початку року вже зекономила на його закупівлях близько 50 млн грн. Крім того, формульне ціноутворення забезпечує законний механізм перегляду цін при зміні індексу Platts, що значно знижує ризик тиску з боку постачальників, які хочуть перегляду цін на підставі цінових довідок", – ідеться в заяві.

Щорічно "Укрзалізниця" купує приблизно 300 тис. тонн пального.