Кризу в енергетичному секторі України спричинили введення неробочої моделі ринку, ручне регулювання, лобізм і популізм – Асоціація відновлювальної енергетики

Криза у поновній енергетиці практично зупинить інвестиції й в інші галузі економіки України, вважають в організації
Фото: depositphotos.com

Ухвалення рішень щодо реструктуризації "зеленого" тарифу в односторонньому порядку призведе до дій у відповідь із боку інвесторів у поновну енергетику, заявили в Українській асоціації відновлювальної енергетики.

Криза в енергетичній галузі України є прямим наслідком введення неробочої моделі ринку електроенергії, ручного регулювання, впливу лобістських промислових груп та популістських дій влади. Про це йдеться в повідомленні Української асоціації відновлювальної енергетики (УАВЕ).

Інвестори в поновні джерела енергії (ПДЕ) продовжують переговори з Кабміном щодо врегулювання питання заборгованості ДП "Гарантований покупець" і розміру "зеленого" тарифу. Станом на сьогодні сторони не досягли компромісу, а раніше оголошених термінів підписання меморандуму про взаєморозуміння не дотримуються.

УАВЕ зазначає, що ухвалення рішень стосовно реструктуризації "зеленого" тарифу в односторонньому порядку призведе до дій у відповідь із боку інвесторів у ПДЕ. Це негативно вплине не тільки на майбутню макроекономічну ситуацію у країні, але практично зупинить інвестиції й в інші галузі економіки України як іноземних, так і національних інвесторів.

У своєму листі до т.в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольги Буславець і прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля УАВЕ запропонувала два сценарії реструктуризації "зеленого" тарифу.

Перший передбачає зниження "зеленого" тарифу без продовження строку його дії. Для СЕС і ВЕС потужністю понад 1 МВт, які введено в експлуатацію до 1 січня 2020 року, пропонують знизити виплати на 10% і 7,5% відповідно.

Другий сценарій передбачає, що термін дії "зеленого" тарифу буде продовжено до 2032 року. У такому разі виплати для станцій, запущених із 1 січня 2017-го до 1 січня 2020 року, мають знизити на 12,5% для СЕС потужністю до 10 МВт і на 15% для станцій великої потужності, для ВЕС – на 10%.

Також в асоціації вказують на важливість погашення накопичених боргів до 31 грудня 2020 року і просять уряд надати механізм погашення цієї заборгованості.

"Інвестори ПДЕ розуміють, що 2020 рік є складним у зв'язку з пандемією коронавірусу та з розумінням ставляться до затримок платежів під час карантину на рівні майже 90%. Галузь не налічувала штрафні санкції та пені, як передбачено в договорі, та готова продовжувати не нараховувати їх ще певний відрізок часу після пом'якшення карантинних заходів до моменту стабілізації ринку, фактично кредитуючи енергоринок без відсотків, у національній валюті", – наголошенні в повідомленні.

УАВЕ підкреслює, що успішне підписання меморандуму можливе лише за умови врахування позиції більшості представників галузі ПДЕ, а не окремих її гравців, що представляють сектор вітроенергетики з часткою ринку приблизно 20%. Водночас УАВЕ високо цінує ініціативу Мінекоенерго знайти компроміс з учасниками ринку й висловлює надію, що голос невеликих гравців ринку зеленої енергетики почують.

Згідно з Енергетичною стратегією України, до 2035 року частка генерації з поновних джерел має становити 25%. За підсумками 2019-го цей показник становив 8,7%.

2 травня т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець заявила в ефірі телеканала "Інтер", що вважає за необхідне зниження вартості електроенергії з поновних джерел. Вона розповіла, що дискусії з інвесторами щодо зниження "зеленого" тарифу тривають понад пів року й уряд розраховує найближчим часом укласти з ними меморандум, який ляже в основу змін законодавства в цій сфері. Повний текст інтерв'ю Буславець міністерство опублікувало у Facebook.

Посли восьми країн закликали уряд України не вносити змін у правила роботи ринку "зеленої" енергетики і зберегти гарантовану основу для іноземних інвестицій.

Наразі уряд веде переговори з інвесторами у поновні джерела енергії (ПДЕ) щодо перегляду чинних умов роботи сектору. Зокрема, пропонують знизити нинішні "зелені" тарифи та скасувати раніше підписані з інвесторами pre-PPA (попередні угоди про встановлення "зеленого" тарифу для ще не побудованих електростанцій), що, на думку інвесторів, означатиме повну зупинку будівництва нових об'єктів.