Майно голови філії "Укрзалізниці" Міняйла заарештовують за позовом САП – ЗМІ

ЗМІ повідомляли, що НАБУ провело в "Пасажирській компанії" обшуки у справі про закупівлю вугілля
Фото: Укрзалізниця – Ukrzaliznytsia / Facebook

За даними видання Delo.ua, голову "Пасажирської компанії", філії "Укрзалізниці", Максима Міняйла підозрюють у розтраті грошей під час переплати за вугілля на суму приблизно 30 млн грн, справу веде Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

На майно голови філії "Укрзалізниці", "Пасажирської компанії", Максима Міняйла накладуть арешт за позовом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, пише Delo.ua.

За даними видання, Міняйла підозрюють у розтраті грошей "Укрзалізниці", справу веде САП.

Автор зазначив, що в січні за заявою юристів проєкту "Тисни", які працюють із журналістами програми Bihus.info, Національне антикорупційне бюро відкрило провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (розтрата в особливо великих розмірах). Журналісти повідомляли, що у 2019 році "Укрзалізниця" переплатила 31 млн грн чотирьом компаніям – "НВП Бізнес-Альянс", "Праймтехпостач", "Вуглеторфзбагачення" і "Паливторг".

"Менше ніж за місяць, на початку лютого, "Економічна правда" та видання The Page із посиланням на свої джерела повідомили про те, що НАБУ провело в "Пасажирській компанії" обшуки у справі про закупівлю вугілля. Сума, яка фігурувала в цьому провадженні, дещо відрізняється – збиток оцінили у 28 млн грн, фігурантами справи стали вже згадана компанія "Праймтехпостач" та її афілійована структура "Коларес Брокерс". На торгах ці компанії діяли за такою схемою: за змовою вони збивали пропозиції конкурентів, після чого компанія-переможець відмовлялася від закупівлі на користь другого місця", – пише видання.

Автор статті з посиланням на дані порталу "Судова влада" зазначає, що Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 5 березня розглянула питання про арешт майна Міняйла за цим провадженням.

"На порталі "Судова влада" доступні поки що тільки номер справи у суді (991/1241/20 від 24.02.2020 р.) та номер провадження Апеляційної палати (11-сс/991/189/20). Тому, якого саме епізоду – на 31 млн грн чи на 28 млн грн – стосується рішення і кримінальне провадження загалом, сказати складно. Також відомо, що раніше рішення про арешт майна, вочевидь, ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду і адвокати Міняйла оскаржили це рішення в апеляції", – ідеться в матеріалі.

The Page також писало, що, за версією слідства, до цієї схеми могли бути причетними начальник відділу матеріально-технічного забезпечення Віктор Романчук та провідна інженерка відділу Надія Верніченко, заступник голови тендерного комітету Артем Олійник та секретар тендерного комітету Іван Саакян.

Delo.ua підкреслює, що перед своїм звільненням ексголова "Укрзалізниці" Євген Кравцов продовжив Міняйлу контракт ще на рік. За даними джерел видання, після цього посадовець почав залучати до тіньових схем представників підопічних компаній, заводів і депо.

"Сутність пропозиції полягала в такому. "Внутрішні" підприємства "Укрзалізниці" мають пріоритет під час постачання товарів, робіт та послуг для самої залізниці і можуть їй продавати їх без тендерів як своєму акціонеру. Міняйлу спало на думку, що цією "лазівкою" можна скористатися, і він запропонував підприємствам та депо стати "внутрішніми прокладками", тобто закуповувати на них за завищеними цінами товари, послуги і роботи для "Укрзалізниці", а потім перепродавати, залишаючи "маржу" на підприємствах сфери впливу "пасажирської" філії. Це пряме порушення закону, оскільки перепродавати що-небудь таким компаніям заборонено, вони можуть постачати "Укрзалізниці" лише готову продукцію", – написано в матеріалі.