Мінфін України через коронавірус готує зміни до закону про держбюджет

Мінфін створить стабілізаційний фонд
Фото: depositphotos.com

Зміни до закону "Про державний бюджет на 2020 рік", які зараз готує Міністерство фінансів України, мають на меті профінансувати заходи, спрямовані на локалізацію та ліквідацію спалахів коронавірусної хвороби; запобігання негативним наслідкам, спричиненим виникненням і поширенням коронавірусу та вжиття антикризових заходів щодо підтримання економіки.

Міністерство фінансів України розробляє зміни до закону "Про державний бюджет України на 2020 рік", спрямовані на фінансування заходів із протидії коронавірусній інфекції. Про це 19 березня повідомила пресслужба відомства.

"Сьогодні всі зусилля уряду спрямовані на запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та підтримку громадян в умовах пандемії. Виконання цього завдання можливе лише за умови перегляду пріоритетів фінансування державних програм", – ідеться в повідомленні.

Зміни до закону мають на меті профінансувати заходи, спрямовані на локалізацію і ліквідацію спалахів коронавірусної хвороби; запобігання негативним наслідкам, спричиненим виникненням і поширенням коронавірусу та ухвалення антикризових заходів щодо підтримання економіки.

Зокрема, ідеться про створення стабілізаційного фонду, з якого здійснюватимуть таке фінансування.

"Уряд доручив головним розпорядникам коштів державного бюджету оперативно надати Міністерству фінансів України пропозиції щодо економії коштів із метою їх використання на вищевказані заходи", – зазначили у відомстві.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Зараз в Україні 26 підтверджених випадків COVID-19, два з них – у Дніпропетровській області, три – у Києві. Крім того, випадки інфікування коронавірусом зафіксовано в Чернівецькій, Житомирській, Донецькій, Київській та Івано-Франківській областях. Троє хворих на COVID-19 померли.

Режим надзвичайної ситуації вже ввели в Чернівецькій, Житомирській, Київській і Дніпропетровській областях, а мер Івано-Франківська закликав президента оголосити в Україні надзвичайний стан.

Через коронавірус в Україні до 3 квітня оголошено карантин. У країні заборонили масові заходи, зачинили навчальні заклади, торгові центри, магазини (крім продуктових та аптек), ресторани, кафе і бари, спортивні зали, салони краси й нічні клуби, зупинили авіасполучення з іншими країнами та зупинили внутрішні пасажирські перевезення (крім громадського наземного транспорту). Роботодавців закликали перевести співробітників на віддалений режим роботи.