На охорону Зеленського в Омані з держбюджету витратили понад 74 тис. грн – Управління держохорони

Зеленський (справа) відвідав Оман на початку січня
Фото: president.gov.ua

Згідно з українським законодавством, військовослужбовці Управління держохорони постійно охороняють главу держави і його сім'ю; проїзд відряджених із президентом Володимиром Зеленським співробітників УДО обійшовся держбюджету в 59,5 тис. грн, добові – у 14,8 тис. грн, повідомили у відомстві.

На відрядження співробітникам Управління держохорони, які супроводжували президента України Володимира Зеленського і його сім'ю під час його візиту в Оман у січні 2020 року, виділили 74,3 тис. грн. Про це йдеться у відповіді УДО на запит народного депутата із фракції "Європейська солідарність" Олексія Гончаренка, яку він опублікував у Telegram 12 лютого.

У документі уточнено, що, відповідно до закону "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб", співробітники УДО гарантують безпеку глави держави та його сім'ї постійно, а діяльність відомства фінансують коштом держбюджету.

Проїзд військовослужбовців, яких було відряджено із Зеленським в Оман, обійшовся держбюджету в 59,5 тис. грн, на добові співробітникам держохорони виділили 14,8 тис. грн.

Державне управління справами України повідомляло, що не оплачувало витрат, пов'язаних із перебуванням Зеленського в Омані, і не забезпечувало організації перевезення повітряними суднами державного авіаційного підприємства "Україна".

5 січня видання "Страна" повідомило, що Зеленський поїхав відпочивати в Оман. В ОПУ підтвердили, що глава Української держави перебуває в Омані, і заявили, що "він відбув туди разом з родиною рейсовим літаком за власні кошти". "Найближчими днями у глави держави заплановано зустрічі на найвищому рівні", – було вказано в повідомленні. До появи у ЗМІ новин про відпочинок Зеленського його пресслужба не анонсувала візиту глави держави в Оман.

В ОПУ 5 січня поінформували, що Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Оману Юсуфом бін Аляві бін Абдаллою. 6 січня пресслужба глави Української держави повідомила, що Зеленський провів зустріч із виконавчим президентом державного генерального резервного фонду Оману Абдулсаламом аль-Муршіді.

Зеленський перервав свою поїздку в Оман у зв'язку з катастрофою літака "Міжнародних авіаліній України" в Ірані 8 січня.