На торгах на ринку "на добу наперед" ціна електроенергії впала майже на 30% – директор "Оператора ринку"

Володимир Євдокімов: У нас тенденція кожен день іде на зменшення ціни, нехай на 0,5%, але все одно тенденція йде на зниження. А це говорить про що? Це говорить про те, що ціна буде падати
Фото: rbc.ua

Торги на новому ринку електроенергії продемонстрували, що конкуренція працює, і це суттєво позитивно вплине на кінцеву ціну для споживача, заявив директор держпідприємства "Оператор ринку" Володимир Євдокімов.

Ціна на торгах на ринку електроенергії "на добу наперед" в об'єднаній енергосистемі сьогодні знизилася порівняно з 11 липня майже на 30% і становить 1149,843 грн/МВт-год, заявив у коментарі "Главкому" директор державного підприємства "Оператор ринку" Володимир Євдокімов.

"Зараз видно, як іде конкуренція. Це говорить про те, що ринок. І я не думаю, тенденція буде зберігатися. Можливо, буде не таке стрімке зниження, як сьогодні, адже причина сьогоднішнього падіння – вихідні або свята, коли, як правило, обсяги споживання падають. Відповідно, подається менше заявок на купівлю, так що в системі профіцит. Коли в системі профіцит, то тариф падає. Тут уже дійсно спрацьовує конкуренція, – зазначив він. – Це, я думаю, суттєво вплине на кінцеву ціну для споживача, у першу чергу для промисловості. У нас тенденція кожен день іде на зменшення ціни, нехай на 0,5%, але все одно тенденція йде на зниження. А це говорить про що? Це говорить про те, що ціна буде падати".

Новий ринок електроенергії, який функціонує за стандартами Євросоюзу, почав працювати з 1 липня 2019 року згідно із законом "Про ринок електричної енергії".

Нова модель передбачає впровадження ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу наперед", а також внутрішньодобового і балансувального ринків. Енергореформа є зобов'язанням України в межах імплементації норм Третього енергопакета ЄС.

Після введення нового ринку електроенергії атомна генерація одержує більше прибутків, а теплова – менше, заявив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець.