НАБУ вважає, що за Mitsubishi для Нацполіції переплатили 240 млн грн

За інформацією НАБУ, автомобілі можна було купити на 30% дешевше
Фото: mvs.gov.ua

За інформацією Національного антикорупційного бюро України, через необґрунтоване застосування переговорної процедури закупівлі вартість автомобілів Mitsubishi Outlаnder для потреб Національної поліції виявилася вищою від ринкової на 30%.

Солом'янський райсуд Києва двічі відмовив детективам Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у наданні інформації про контакти фігуранта кримінального провадження за фактом зловживань під час закупівлі для потреб Національної поліції автомобілів Mitsubishi Outlаnder. Про це свідчить рішення суду, опубліковане 8 серпня.

У документі ідеться про те, що кримінальне провадження було відкрито 23 січня, а підозрюваними є посадові особи державного закладу "Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України".

"У ході розслідування встановлено, що посадові особи ДУ "ЦОП Національної поліції України", засновником якого є Національна поліція України, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ "Ніко Діамант", за сприяння службових осіб Міністерства внутрішніх справ України... необґрунтовано застосували переговорну процедуру закупівлі", – ідеться в рішенні.

За даними НАБУ, це привело до купівлі автомобілів за цінами, які вищі за ринкові на понад 30%.

"Своїми діями завдали шкоди державному бюджету у розмірі понад 240 млн грн", – наголошено в документі.

У липні 2016 року глава МВС Арсен Аваков заявив, що Національна поліція України замінить старі автомобілі новими кросоверами Mitsubishi Outlander.

У листопаді було опубліковано розслідування журналістів Сергія Щербини та Олексія Тамразова, у якому висунули підозру щодо купівлі для Нацполіціі автомобілів Mitsubishi Outlander за завищеною ціною приблизно на $10 тис. за одиницю. Для порівняння автори вказали ціни на аналогічні моделі в інших країнах.

У МВС тоді назвали такі порівняння "некоректними", а договір із японською стороною – взаємовигідним. Зазначали, що один кросовер обійдеться міністерству в $57 250.

У грудні Аваков і президент Mitsubishi Motors Corporation Осама Месуко обговорили можливість зниження ціни на кросовери Mitsubishi.

25 травня 2017 року Японія передала 635 автомобілів Україні в рамках Кіотського протоколу. Їх розподілили між патрульною поліцією, групами швидкого реагування, підрозділами превенції та вибухотехніками.